Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Lämnar GP – i protest mot nya inriktningen

Publicerad: 10 Augusti 2015, 09:43
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:54

Kulturskribenten Elin Grelsson Almestad slutar skriva för Göteborgs-Posten, i protest mot tidningens nya ledarredaktion.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Göteborgs-Postens rekrytering av Alice Teoderescu som ny ledarredaktör orsakade uppror på ledarredaktionen, vilket i slutändan ledde till att hela samtliga ledarskribenter lämnade tidningen.

Nu tappar tidningen ännu en medarbetare till följd av rekryteringen av den nya politiska redaktörer. Frilanskribenten Elin Grelsson Almestad, som skriver regelbundna krönikor och texter på GP:s kultursidor, meddelar att hon hädanefter inte kommer att sälja sina texter till tidningen.

I ett avskedsbrev till redaktionsledningen, publicerat på Expressen Kultur och på Elin Grelsson Almestads blogg, skriver hon att anledningen är tidningens nya politiska inriktning, och anklagar GP för att ha "sålt ut det sista av sin publicistiska trovärdighet" med " texter som hetsar mot migranter och normaliserar Sverigedemokraternas världsbild".

" Stampen och Göteborgs-Postens ledning har all anledning att vara nöjda. Från en liberal ledarsida med lokala inslag och låg klickbarhet har GP ledare blivit en snackis. Annonsintäkterna lär öka och de rasistiska sajterna hyllar medan vänstern rasar. Äntligen händer det någonting. Det är ett medieföretag som jag inte vill sälja mina texter till", skriver Elin Grelsson Almestad bland annat.

Valet av Alice Teodoresco som ny politisk redaktör på Göteborgs-Posten ifrågasattes av den dåvarande leddarredaktionen på grund av hennes inriktning som liberalkonservativ skribent. Ledarskribenterna såg rekryteringen som en förflyttning från tidningens socialliberala hållning, något som dock förnekats av chefredaktören Cecilia Krönlein.

Enligt Elin Grelsson Almestad har den nya ledarredaktionen definitivt inneburit en ny politisk riktning för GP.

" Under sommaren har antalet texter på temat migration, flyktingpolitik och EU-migranter uppgått till en fjärdedel av samtliga texter. /.../ Budskapet som gång på gång trummas in är att de enda som motsätter sig GP ledares verklighetsbeskrivning, där invandringen är ett stort samhällshot, är en världsfrånvänd samhällselit som vill uppfostra folket", skriver hon.

LÄS ÄVEN:

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.