Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

KvP-facket: "En hål-i-huvudet-idé"

Publicerad: 14 november 2011, 12:17
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:51

Nio personer har hittills sagts upp från GT och Kvällsposten. I dag håller Expressen-ledningen ytterligare ett möte för att diskutera tidningens organisation, kan dagensmedia.se berätta.


Ämnen i artikeln:

ExpressenKvällsposten

Dagensmedia.se har i flera artiklar berättat om det sparpaket som Expressen presenterade i oktober.

Totalt ska tidningen spara 60 miljoner kronor, vilket innebär att bemanningen på editionerna Göteborgs-Tidning och Kvällsposten bantas. Bland annat flyttas redigeringen till Stockholm.

I dag håller Expressen ett möte för att diskutera den riksdesk som ska skapas för redigeringen, kan dagensmedia.se berätta. Då kommer det också bli klart hur många som får gå från GT och KvP.

Men redan nu stårt det klart att fyra personer blivit uppsagda från GT, medan 5-6 personer nyanställts i Stockholm. Ett antal av de anställda som börjar närma sig pensionsåldern har valt att gå i förtid för att bereda plats åt de som står längre ned på LAS-listan.

– De har accepterat uppsägningar och det har de gjort helt frivilligt. Han som har varit här i 48 år har bland annat gått, säger Gunnar Ohlsson, fackklubbsordförande på GT.

Är ni nöjda med förhandlingarna?

– Absolut inte. Det kan man väl aldrig vara när folk får sparken. Vi hade faktiskt lagt fram ett annat alternativ tidigare i förhandlingarna. Det hade inte inneburit så drastiska förändringar, men det ville ledningen inte lyssna på.

Ni har haft en ganska hög medelålder på GT så det här måste innebära att den sänks?

– Ja men att vi har en hög medelålder beror på att ledningen inte har nyanställt någon. De har inte gjort ett smack för att vare sig föryngra eller förnya organisationen. De har bara låtit det gå och så fort en tjänst har blivit ledig har de bara minskat organisationen med den tjänsten.

I och med uppsägningarna blir medelåldern på GT runt 55 år. De äldsta har gått medan de yngre har blivit omplacerade till Stockholm.

Även på Kvällsposten börjar förhandlingarna närma sig slutskedet.

– Vi har inga större förhoppningar om att få behålla redigeringen så det har vi släppt. Däremot har vi fortfarande förhoppningar om att få behålla ytterligare någon tjänst, säger Eva Stärnäng, fackklubbsordförande på Kvällsposten.

Hon är mycket kritisk till att ledningen flyttar redigeringen till Stockholm.

– Vi betraktar det som en fullkomligt hål-i-huvudet-idé. Det är vansinnigt och galet. Men det är i alla fall så det är tänkt. Ska man dessutom göra det snabbt är det en ännu större risk att det hela pajar.

Hittills har fem personer sagts upp från Kvällsposten. Två på foto, två på sporten och en på allmänna redaktionen. Några har även visat intresse för att söka redigeringstjänster i Stockholm.

– Men de gör de ju under hot på något sätt. Eller inte hot, men det är en sista utväg. Däremot har ingen skrivit på några papper än. Folk här är fortfarande väldigt oroliga.

Även på Kvällsposten har två medarbetare valt att gå för att lämna plats för personer som ligger längre ned på LAS-listan.

– Det är två medarbetare i 30-årsåldern. Så lite ungdom finns det kvar. Om än lite.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

ExpressenKvällsposten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.