onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Kvinnorna på Aftonbladet protesterar mot "manskultur"

Publicerad: 13 februari 2015, 09:04
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:13

75 kvinnliga medarbetare på Aftonbladet har skrivit på protestbrevet mot mansdominansen i ledningen, kan Dagens Media berätta.

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

AG

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.seAftonbladet håller just nu på och genomför sin stora omorganisation och nyligen presenterade tidningens publisher Jan Helin tidningens nya chefer.

I redaktionsledningen sitter i nuläget fyra kvinnor och tre män. Men bland de nya chefer som nyligen utsågs är fyra av sex män.

I ett mejl till ledningen som Dagens Media tagit del av riktas nu kritik mot mansdominansen bland cheferna på Aftonbladet.

Protestlistan har skrivits på av 75 kvinnliga medarbetare och har enligt uppgift till Dagens Media skickats direkt till publisher Jan Helin.

" Många kvinnliga medarbetare på Aftonbladet har reagerat starkt efter tillsättningen av de högsta posterna i den nya organisationen. Vi vill för tydlighetens skull poängtera att vi här diskuterar struktur och kultur, inte individer. De som har fått de nya chefstjänsterna är ytterst kompetenta personer som vi alla känner förtroende för", står det bland annat i mejlet.

Trots detta, skriver medarbetarna, kvarstår det faktum att de som leder det yttersta nyhetsarbetet i den nya organisationen, alltså agendachef, nyhetschef, printchef och redaktionell pluschef är män.

" Förutom att vi rent journalistiskt ser ett problem med denna ensidighet är det svårt att undgå att se en struktur som rimmar illa med vår ambition att vara 'först in i framtiden'. Dessutom: Högsta tv-chef är man. Tf sportchef är man. Vår chefredaktör är man.

Vi upplever att det finns en manskultur på Aftonbladet. Och att män gärna bjuder in män är en välkänd mekanism. Vi vill därför – innan även nästa maktskikt i den nya organisationen ligger fast – efterlysa ett jämställdhetsperspektiv inför tillsättningen av redaktörstjänsterna.

Vi vill veta hur ledningen i allmänhet och Jan Helin i synnerhet ser på det nuvarande och det fortsatta jämställdhetsarbetet på Aftonbladet".

Jan Helin skriver följande i ett sms till Dagens Media:

" Det är bra att denna fråga granskas. Jag delar helt uppfattningen att Aftonbladet ska ledas jämställt".

Han slår fast att den nya redaktionsledningen består av fyra kvinnor och tre män. Bland de sju nytillsatta cheferna finns fyra män och tre kvinnor.

" Jag kommer idag att kommunicera AB:s nya desk som ska leda nyhets- och utvecklingsarbete. Den består av två män och två kvinnor. Vi jobbar nu med tillsättning av ledande redaktörstjänster. Jag har gott hopp om att vi kommer till 50/50 där ur ett könsperspektiv".

Dagens Media har varit i kontakt med en av personerna som varit drivande i uppropet. Hon vill dock vara anonym.

– Idag ska de tillsätta fyra nyhetsredaktörer som ska vara under nyhetschefen. Jan Helin har sagt att det kommer bli två kvinnor och två män, men det är ju klassiskt. Hur många tjejer som än tillsätts som redaktörer så är supercheferna män och de kommer prägla kulturen, säger hon och fortsätter:

– Han kan dribbla med siffror hur mycket som helst och säga att si och så många kvinnor sitter i redaktionsledningen. Alla fattar ju vad skillnaden är mellan en kvinnlig personalchef och en manlig vd. De operativa cheferna är de som bygger kulturen, och på Aftonbladet är de män.

Ledarskribenten Eva Franchell är en av många tunga kvinnliga Aftonbladetmedarbetare som har skrivit på prostbrevet. Hon vill inte göra sig till talesperson för hela gruppen, men säger till Dagens Media att hon "stöttar kampanjen".

– Det är viktigt att kvinnor finns med på alla nivåer, säger hon till Dagens Media.

Detta är andra gången på kort tid som de anställda protesterar mot Aftonbladets ledning. Under hösten inleddes det så kallade bemanningsupproret, efter den kritiserade omplaceringen av Aftonbladet-reportern Nivette Dawod.

Hon omplacerades till en tjänst på resebilagan kort efter att hon uttalat sig kritiskt om situationen för bemanningsanställda på Aftonbladet.

Dagens Media har varit i kontakt med flera av Aftonbladetmedarbetarna som skrivit under listan. De har dock avböjt att kommentera saken.

Kulturchefen Åsa Linderborg har satt sitt namn på protestbrevet.

– Jag skrev under och det står jag för. Men det jag vill säga står i uppropet, säger hon till Dagens Media.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev