Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Kvällstidningarna namnger misstänkt terrorist – SvD ändrar sig

Publicerad: 19 November 2015, 06:57
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:21

UPPDATERAD. Kvällstidningarna om beslutet att namnge den misstänkta terroristen som jagas av polis i hela Sverige.


Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Den 25-åring som efterspanas av polis i hela Sverige är, enligt uppgifter, en medlem i IS som kommit hit via Tyskland. Redan i tisdags kväll fattade åklagare beslut om att han skulle gripas. Detta skriver Expressen som även valt, som första tidning, att publicera namn och bild på mannen.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson säger att det handlar om normal nyhetsvärdering från Expressens sida.

– Det är normal nyhetsvärdering. Så sent som i förrgår publicerade Expressen namn och bild på 29 IS-terrorister som rest från Sverige till Mellanöstern för att strida för terrororganisationen.

Även Aftonbladet publicerar namn och bild på den misstänkte.

– Polisen har själva gått ut med identiteten och jag bedömer att informationen är av allmänintresse. Sedan kan effekten av publiceringen bli att fler kan höra av sig till polisen, säger Jan Helin till Dagens Media.

Nu på morgonen valde även SVT att gå ut med den misstänkte terroristens identitet.

Enligt Ulf Johansson, ansvarig utgivare för SVT nyheter, hade de identiteten redan under onsdagskvällen men valde att vänta med publiceringen.

– En anledning var att bilden var grynig och vi väntade på att vi skulle få en passbild eller liknande. Det finns ett stort allmänt intresse i ett så exceptionellt läge som detta när en person söks i Sverige och är misstänkt för att ha förberett ett terrorbrott.

Enligt honom kommer de byta ut bilden så fort de får en annan.

Även Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad och Göteborgs-Posten publicerar bilden.

Fredric Karén, chefredaktör på SvD, har gjort en annan bedömning av flera skäl.

– Dels har vi inte de uppgifter som kvällstidningarna uppger sig ha. Vi kan inte verifiera att det är han och då går det inte att publicera. Det är inte säkert att vi hade gjort det ändå, men det är en viktig aspekt, säger han till Dagens Media.

Det faktum att polisen själva inte har bett medierna att publicera bilden spelar också in.

– Det är inte avgörande, vi behöver inte publicera ändå, men polisen vill uppenbarligen inte heller sprida bilden just nu, säger Fredric Karén.

Han tror också att det finns en risk att oskyldiga personer drabbas i och med bildpubliceringen.

– Det väger inte så tungt publicistiskt, men den bilden som finns är en grynig bild, som gör personen svår att identifiera. Det finns en risk att man kan blanda ihop honom med en massa andra människor från mellanöstern. Det kan sätta oskyldiga människor i en svår sits. Det är ett ganska spänt läge nu där många tittar sig över axeln och ringer polisen. Det kan piska upp en ännu värre stämning.

Om polisen hade en bättre bild och om det skulle pågå en konkret jakt på den misstänkte terroristen i ett mindre geografiskt område skulle beslutet dock omprövas, enligt Fredric Karén.

– Om någon har sett honom och det bekräftas att han finns exempelvis i Malmö och det är fara för människors liv, då skulle saker vara i ett annat läge.

Säpo vill inte kommentera det faktum att det förekommer medieuppgifter om den efterlysta personen, men Patrik Eriksson, KC-befäl på Stockholmspolisens länskommunikationscentral säger så här till DN, som själva valt att publicera namn och en bild på Expressens etta:

– Det var väl inte helt oväntat att bilden skulle spridas utanför myndigheten. Vi är lite förberedda på att folk börjar ringa med tips nu. Det finns för och nackdelar, men onekligen är det så att det är bättre med fler ögon som tittar.

UPPDATERING:

Efter Dagens Medias artikel har också SvD valt att publicera namn och bild på den misstänkte mannen. Dagens Media har sökt Fredric Karén.

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.