Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Kvällspressen kör otrohetsstoryn

Publicerad: 21 April 2010, 05:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:53

Både Aftonbladet och Expressen skriver om prinsessan Madeleines fästmans påstådda otrohet. "Vi är fortfarande restriktiva med att skriva om otrohet", säger Expressens Thomas Mattsson.


Prinessan Madeleines fästman Jonas Bergström har haft en romans med en norsk kvinna. Det påstår norska tidningen Se og Hör.

I går valde även Svensk Damtiding, Nyheter24 och Realtid.se att berätta om den påstådda otroheten.

– Jag är övertygad om att många tidningar kommer att följa upp detta i morgondagens papperstidningar, sa Karin Lennmor chefredaktör och ansvarig utgivare för Svensk Damtidning, till Dagensmedia.se på tisdagseftermiddagen.

Hon fick rätt.

I dag publicerar både Aftonbladet och Expressen norskans historia. Något som är mycket ovanligt - svensk press har en historia av att vara mycket restriktiva med att skriva om otrohet där svenskar kan vara inblandade.

 – Vi är fortfarande restriktiva med att skriva om otrohet, men har också tidigare gjort undantag från den principen om det har funnits ett uppenbart allmänintresse eller om personerna som det handlar om inte har drabbats av någon extra publicitetsskada av Expressen, sa Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till Dagensmedia.se på tisdagen, då det ännu var oklart om tidningen skulle publicera storyn.

Kvällstidningarna har sannolikt känt uppgifterna till en tid, men dragit sig för att berätta om dem. Förra helgen, då Aftonbladet skrev om Jonas Bergströms "dubbelliv" nöjde man sig med formuleringen att Jonas Bergström hade "festat som en singel".

Det ligger nära till hands att dra paralleller till Tiger Woods otrohetsskandal, där en svenska var inblandad. När amerikansk press nystade upp historien valde dock de flesta svenska medier att hänga på.

– När det gäller Tiger Woods så skrev vi om exempelvis om otroheten först efter att CNN och andra medier rapporterat om trafikolyckan, säger Thomas Mattsson.

Morgontidningarna har hittills valt att inte publicera uppgifterna. Metro skriver dock om att trenden "kiss and tell" kommit till Sverige, och illustrerar med en bild på Se og Hörs omslag.

Till Metro säger Dagens Nyheters chefredaktör Gunila Herlitz att hon inte skulle "kunna tänka" sig att publicera otrohetsrykten.

Dagensmedia.se har sökt Nina Eldh, hovets informationschef. Till Aftonbladet säger hon att hon inte vill kommentera Se og Hörs publicering.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.