fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Kulturministern tyst om Östra Smålands nedläggning

Publicerad: 27 november 2019, 07:26

Trots två dagars kontaktförsök uteblev Amanda Linds svar om Östra Smålands nedläggning.

Foto: skärmdump/ Janne Næss

Ännu en lokaltidning, denna gång Östra Småland, har gått i graven. Men kulturministern vill inte kommentera beskedet.

Ämnen i artikeln:

Gota MediaÖstran

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I måndags möttes personalen på Gota-ägda Östra Småland och Nyheterna om det dystra beskedet att tidningarna läggs ned inom en snar framtid. Bakgrunden till beslutet var, enligt Gota Medias styrelseordförande Bennie Ohlsson, de återkommande ekonomiska förlusterna vilka gjort att det inte är ”ekonomiskt försvarbart” att driva tidningarna vidare.

På tisdagen skrev Håkan Juholt, tidigare partiordförande för Socialdemokraterna samt fotograf och journalist på Östra Småland under 80- och 90-talen, tidningens sista krönika. Texten avslutades med meningarna: ”Det är inte en tidning som läggs ned. Det är ett samhälle som dör.”

LÄS OCKSÅ: Östra Småland läggs ned

Men en som inte ville kommentera att ytterligare en lokaltidning läggs ned var Sveriges kulturminister. I två dagar sökte Östa Småland Amanda Lind (MP) för en kommentar – utan resultat.

Via sin pressekreterare ska hon, enligt Östra Småland, ha fått frågor om ”nedläggningen, presstödet, bristen på konkurrens mellan dagstidningar och vad det innebär när den breda samhällsdebatten i ett demokratiskt samhälle försvinner. Hon fick dessutom hälsat till sig att ett kort svar på utvalda frågor är bättre än inget svar alls”.

Men några svar på tidningens frågor blev det inte. Däremot en hälsning förmedlad av pressekreteraren: ”ministern hade gärna kommenterat, men tyvärr kommer hon inte kunna göra det idag”.

LÄS OCKSÅ: Håkan Juholt: ”Inte en tidning som läggs ned – det är ett samhälle som dör” 

UPPDATERAD: På onsdagen, efter att Dagens Media uppmärksammat kulturministerns tystnad om Östrans nedläggning, väljer hon att ställa upp på en intervju. Läs den här.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev