Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Kulturministern i möte om svenskt stöd till ukrainska journalister

Publicerad: 2 mars 2022, 06:58

Med på mötet där det diskuterades hur Sverige kan stötta ukrainska journalister var SJF:s ordförande Ulrika Hyllert.

Foto: Tor Johnsson

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter mötte i går flera organisationer från branschen, däribland SJF. Syftet var att diskutera hur Sverige kan hjälpa de – under kriget mycket utsatta – journalisterna i Ukraina.


Ämnen i artikeln:

JournalistförbundetReportrar utan gränserToppnyheter förmiddag

I går, tisdag, mötte Svenska Journalistförbundet (SJF), Reportrar utan gränser, Svenska PEN och Civil Rights Defenders kulturminister Jeanette Gustafsdotter under ett digitalt möte.

På agendan stod en diskussion om hur kriget i Ukraina påverkar landets journalister samt vad Sverige kan göra för att stötta gruppen.

I ett pressmeddelande från Journalistförbundet står att kulturministern under mötet framhöll vikten av fria medier och fri journalistik samt sa att hon är ”beredd att göra det hon kan för att stötta journalisterna i området”.

SJF:s ordförande Ulrika Hyllert tycker att det var ett värdefullt möte.

– Nu är det viktigt att vi bygger starkare samarbeten mellan svenska aktörer och oberoende medier i grannländerna. Vi behöver fortsätta ställa krav på att journalister fritt och säkert ska kunna bevaka händelseutvecklingen, säger hon i en kommentar.

Ulrika Hyllerts uppfattning är att det ekonomiska stödet från Sverige behöver utökas.

– Många journalister och redaktioner har behövt förflytta sig till säkrare platser och saknar därför utrustning. Det behövs allt från laptops, kameror och powerbanks till skyddsvästar och hjälmar, säger hon.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev