Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Kulturchefernas val – här är de hetaste namnen på Amanda Linds efterträdare

Publicerad: 25 november 2021, 14:02

Anders Q Björkman (Svd), Karin Olsson (Expressen), Karin Pettersson (Aftonbladet), Åsa Beckman (DN) och Björn Werner (Göteborgs-Posten) avslöjar vem de vill se som ny kulturminister.

Göran Persson, Lawen Redar eller kanske Håkan Juholt? Här är kulturchefernas hetaste förslag på kulturminister Amanda Linds efterträdare.


Ämnen i artikeln:

ExpressenGöteborgs-PostenAftonbladetSvenska DagbladetKarin OlssonKarin Pettersson

I går stod det klart att kultur- och demokratiminister Amanda Lind avgår. Det efter att Miljöpartiet lämnat regeringen efter gårdagens politiska turbulens under vilken den rödgröna budgeten föll.

Dagens Media har därför hört av sig till några av Sveriges kulturchefer för att höra vem de vill se som nästa kulturminister.

Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

– Jag vill ha Göran Persson. Han både förstår och kan verbalisera konstens och bildningens betydelse i ett samhälle. Han är nog den enda som kan få något gjort på bara ett år dessutom.

Björn Werner, kulturchef på Göteborgs-Posten:

– I såna här lägen brukar det ofta efterfrågas personer som kan mycket om kultur. Det tycker jag är en bisak. Det behövs en främst som kan leda ett departement och skapa strukturella förutsättningar för kulturen, inte en examen i litteraturvetenskap. Så – flyg hem Håkan Juholt från Sydafrika. Han har det som krävs. Sköter sig bra i strålkastarljuset och har mångårig erfarenhet av politiskt arbete på hög nivå. Det blir perfekt!

LÄS OCKSÅ: Sverige står utan kulturminister: ”Viktigt att mediestödsutredningen får fortsätta”

Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet.

Lawen Redar. Hon har potential att bli en Bengt Göransson för vår tid. Folkbildning och klassanalys i botten, med skarpt öga för den digitala revolutionens problem och möjligheter. Bubblare: Daniel Suhonen. Han skulle flytta in kulturfrågorna i debattens centrum, där de hör hemma.

Anders Q Björkman, biträdande kulturchef på Svenska Dagbladet.

– När nu Socialdemokraterna får tillbaka kulturministerposten för ett år tycker jag att de ska sätta in en tungviktare. Både Leif Pagrotsky och Margot Wallström har tidigare varit kulturministrar och skulle säkert göra bra ifrån sig. Ett ännu tyngre S-namn vore Göran Persson, som med sin erfarenhet och pondus skulle kunna mejsla fram ett större manöverutrymme för nästkommande kulturminister. Sedan skulle Lawen Redar, 32-årig S-ledamot i riksdagen och kulturutskottet, kunna ta över efter valet 2022. Om det är Socialdemokraterna som då får bilda regering vill säga.

Åsa Beckman, biträdande kulturchef på Dagens Nyheter:

Linda Zachrison skulle bli en utmärkt kulturminister. Hon är grundad i kulturlivet och som ordförande för utredningen 'Återstart för Kulturen' förstår hon vad som behövs göras efter pandemin.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev