Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

KU: Avskaffa reklamskatten i höst

Publicerad: 18 Maj 2015, 05:11
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:01

Inför riksdagsbeslutet – så vill konstitutionsutskottets medlemmar förändra presstödet.


Ämnen i artikeln:

ReklamskattenPresstöd

I mars presenterade regeringen, med kulturminister Alice Bah Kuhnke i spetsen, sin proposition om ett nytt presstöd i Sverige. Huvudpunkterna:

• Att presstödet ska beräknas utifrån ett teknikneutralt system som omfattar digitala läsarintäkter, prenumerationsintäkter och intäkter från lösnummerförsäljning istället för dagens system där presstödet i första hand baseras på den tryckta upplagan.

• Att kravet på andel abonnerad upplaga sänks från 70 procent till 51 procent.

• Att undantaget som medger att tidningar med en hushållstäckning på över 30 procent får presstöd utökas.

• Att storstadsstödet avskaffas helt och att maxbeloppet för det ordinarie presstödet höjs, något som skulle innebära en höjning av det allmänna driftsstödet, förutom för de tidningar som i dag får storstadsstöd (SvD och Skånska Dagbladet).

På onsdag väntas riksdagen fatta beslut i frågan. Konstitutionsutskottets medlemmar är, med undantag för Sverigedemokraterna som helt vill avskaffa presstödet, positiva till det nya presstödet.

Men inför riksdagsbeslutet skriver KU-ledamöter från samtliga riksdagspartier, förutom SD, att de vill se mer handling och pekar på den tidigare presstödsutredningens förslag.

”Kommitténs fyra huvudförslag var bättre och billigare distribution genom att post och tidningar delas ut tillsammans, mer affärsinriktat presstöd genom nya stödtrappor, ett särskilt stöd för att underlätta utvecklingen av helt eller delvis digitalt distribuerad press (en "digital knuff") samt avskaffad reklamskatt. Härutöver föreslog kommittén ett antal mindre förbättringar av presstödet. Kommitténs förslag, som alla de sju deltagande partierna var överens om, utgör en för medieområdet unikt bred överenskommelse som vi vill vårda och som konstitutionsutskottets beslut bygger på.”, skriver de i en debattartikel på SvD Brännpunkt.

De sju partiföreträdarna uppmanar regeringen att ha presstödsutredningens förslag som grunden för en samlad mediepolitik.

”Vi vill se ny försöksverksamhet med samdistribution av post och tidningar, där fler aktörer än Posten AB kan delta. Samdistribution av post och tidningar efterfrågas av tidningsbranschen och innebär såväl ekonomiska fördelar som miljövinster.”

Ett uttalat krav är även att regeringen gör slag i saken och avskaffar den omdiskuterade reklamskatten redan i höstens bugdet.

”Vidare är vår utgångspunkt att regeringen i kommande budgetberedning prövar frågan om avskaffandet av reklamskatten. Vi pekar särskilt på möjligheten att stegvis påbörja processen med att avveckla reklamskatten för just dagspressen.”

KU-ledamöterna föreslår också att presstödet utvecklas för tidningar med lägre utgivningsfrekvens, samt att presstödssystemet ska gälla till utgången av 2019, ett år längre än i regeringens förslag.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ReklamskattenPresstöd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.