Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Kritiserar Schibsted i SvD

Publicerad: 17 september 2012, 06:48
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:11

Att digital journalistik kräver mindre journalistik är en illusion. Det skriver Svenska Dagbladets kulturchef Martin Jönsson i en krönika som kritiserar den egna ledningens besparingsstrategi.


KD

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se


Schibsted aviserade nyligen stora besparingar på flera av tidningarna i koncernen, både i Sverige och Norge. Svenska Dagbladet tvingas banta med uppemot 60 tjänster, varav 40 från redaktionen.

I en krönika i Svenska Dagbladet i dag riktar nyblivna kulturchefen Martin Jönsson kritik mot Schibsted-ledningens besparingsåtgärder.

Han skriver:

"Schibsteds koncernchef Rolv Erik Ryssdal sade när sparpaket offentliggjordes att tidningarna måste göra två saker samtidigt: 'fortsätta stärka den digitala kompetensen och anpassa (det betyder minska/min kommentar) kostnaderna'”.

En ekvation som inte går ihop för en tidning som vill värna den redaktionella kvaliteten, enligt Martin Jönsson:

"Detta bygger dock på illusionen att 'digital journalistik' per automatik kräver mindre personal. Det kan den göra, om man arbetar mer med aggregering av andras nyheter och med omkok av sina egna. Men då ökar också risken att det blir en allt tunnare soppa. Det kan knappast ses som en stabil framtidsstrategi, för den vars verksamhet i grunden bygger på publikens förtroende. "

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev