Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Kritik mot UNT –  låser artiklar om corona

Publicerad: 28 februari 2020, 15:15

UNT:s chefredaktör Kalle Sandhammar, försvarar valet att låsa in artiklar om coronaviruset: ”Vi skriver i första hand för våra prenumeranter”.

Foto: Skärmdump/ Sven-Olof Ahlgren

UNT placerar nyheter om Uppsalas coronafall bakom betalvägg, vilket irriterar på sociala medier. När bör ansvaret att informera sättas över intäktsbehovet? UNT:s chefredaktör Kalle Sandhammar bemöter kritiken.


Ämnen i artikeln:

coronavirusetUNTPrenumerationersociala medier

Torsdagen den 27 februari drabbades Uppsala av sitt första fall av coronasmitta.

Om detta rapporterade Upsala Nya Tidning, UNT. Liksom de flesta kommersiella mediehus låser tidningen in mycket av sitt material – men att just denna artikel hamnade bakom betalvägg har skapat en del irritation på Twitter. 

Det kallas för ”kapitalism”, och flera, även kolleger inom journalistkåren, menar att just den här typen av artiklar bör förbli olåsta.

UNT har i skrivande stund ett tiotal artiklar som berör coronaviruset på sitt löp – och som alla är låsta. 

Hur ska man resonera kring en fråga som denna? När bör ansvaret att informera samhället sättas före intäktsbehovet?

Kalle Sandhammar som är vd och chefredaktör på UNT svarar i ett mejl till Dagens Media:

– Det kommer då och då några sura kommentarer i sociala nätverk från personer som inte är villiga att betala. Vi brukar öppna upp artiklar när myndigheterna utfärdar VMA – Viktigt Meddelande till Allmänheten. Men i skrivande stund så är Folkhälsoinstitutets besked att risken för allmän smittspridning i Sverige är låg.

Han lägger till:

– Vi skriver i första hand för våra prenumeranter, och i samma sociala nätverk kan man se betalande läsare som frågar varför andra ska läsa gratis i stället för att vara med och möjliggöra den lokala journalistiken. Det är en intressant diskussion.

Hur tidningen agerar kan dock komma att ändras, enligt Kalle Sandhammar.

– Så tänker vi just nu, men vårt ställningstagande i detta kan så klart komma att ändras beroende på hur läget med coronaviruset utvecklar sig. 

Hur läsningen och konverteringen har sett ut på de låsta artiklarna om coronaviruset, får Dagens Media inget direkt svar på:

– Vi finansierar vår journalistik genom att läsarna betalar. Och läsarna verkar vara med på noterna, vi har under de senaste månaderna sett ett rejält lyft när det gäller nya digitala prenumeranter, skriver Kalle Sandhammar.

Janne Naess

Reporter (Föräldraledig)

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.