Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Krig i Ukraina – här är de dramatiska tidningsettorna

Publicerad: 25 februari 2022, 07:17

Bilden på kvinnan som Dagens Nyheter har bildsatt sin etta med används även av GP, Folkbladet och NA. Bilden tagen av Emilio Morenatti.

Foto: Dagens Nyheter + Svenska Dagbladet + Barometern

Här är de första svenska tidningsettorna efter Rysslands invasion av Ukraina. Flera lokaltidningar färgar loggorna blågula som symboliskt stöd.


Ämnen i artikeln:

Toppnyheter förmiddag

Tidigt på torsdag morgonen invaderade Ryssland Ukraina. Nyhetsrapporteringar om flyglarm och bombanfall har sedan dess avlöst varandra. Invånarna flyr landet, men vissa stannar kvar. Invasionen har fördömts å de grövsta av ledare världen över, så som Europakommissionens ordförande Ursula von der Leyen, USA:s president Joe Biden och Sveriges statsminister Magdalena Andersson. Samtidigt har demonstrationer mot kriget hållits på flera platser runtom i Ryssland. 

Här samlar Dagens Media landets tidningsettor om den ryska invasionen. De ord som flest tidningar har valt att rubriksätta med är ”Krig i Europa”. 

”Krig i Europa” och ”Skräcken i Kiev” lyder Svenska Dagbladet, respektive Dagens Nyheters, förstasidor som låter rubrik och bild tala för sig själv.

Expressen och Aftonbladet har valt att ha Rysslands president Vladimir Putin på sina ettor.

Dagens industri vinklar på börsras, hur priset på olja och gas rusar samt att kronan faller medan Dagens ETC har intervjuat 27-åriga Alina Ischenko som slits mellan skräck och viljan att försvara sitt land Ukraina. 

Barometern och Borås Tidning, som båda ingår i Gota Media, ramar in både rubrik och bild i svart. 

”Invasionen av Ukraina: Svart dag gör Europa” och ”Krig i Europa”, lyder Blekinge Läns Tidning respektive Avesta Tidnings rubriksättning. 

Arvika Nyheter och Arbetarbladet vinklar på hur lokalbor oroar sig för nära och kära som befinner sig i Ukraina. 

Både Dala-Demokraten, NA, Fagersta-Posten, Arboga Tidning, Bärgslagsbladet och Sala Allehanda har valt att färga sina tidningsloggor blågula. Alla titlar ingår i Bonnier News Local. Som Dagens Media tidigare rapporterar har även DN-skrapan i Stockholm lysts upp i blågult som ett symboliskt stöd till Ukraina. 

Bohusläningen vinklar på omvärldens fördömande av Rysslands invasion medan Borlänge Tidning vinklar på Borlängebon Natalie Hanzon vars släkt och vänner befinner sig i hennes hemland Ukraina. 

 

”Rysk attack från flera håll” lyder Sydsvenskas rubriksättning medan Göteborgs-Posten rubriksätter med ”Långvariga freden i Europa bruten”. 

Även VLT väljer att bildsätta med Vladimir Putin, likt Expressen, GT och Aftonbladet. Gefle Dagblad bildsätter med en bild på förödelsen och mindre porträtt på lokalbor med koppling till Ukraina. 

Både Västerbottens-Kuriren, Örnsköldsviks Allehanda, Sundsvalls Tidning, Östgöra Correspondenten, Tidningen Ångermanland och Falu-Kuriren har rubriken ”Krig i Europa”. 

Att en familj riskerar utvisas till Ukraina toppar Enköpings-Postens tidning medan Eskilstuna-Kuriren vinklar på ukrainare i chock. 

”Svartaste dagen på länge” och ”Kriget har tågat in på Ukrainas gator” lyder Folkbladet respektive Folkbladet Västerbottens tidningsrubriker.

Bilden på kvinnan som sitter på marken är den bild som använts flest gånger på de svenska tidningarnas förstasidor. Både Folkbladet, Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten och NA använder bilden tagen av Emilio Morenatti

Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda har intervjuat lokalbor som på olika sätt påverkas av kriget. 

GT och Kvällsposten har samma rubrik och bildsättning med Vladimir Putin och Carl Bildt på ettan. 

Värmlands Folkblad och Upsala Nya Tidning rubriksätter med ”Stor oro efter rysk invasion i Ukraina” respektive ”Yanas barn är fast i Ukraina. 

 

Smålandsposten och Smålänningen bildsätter båda med bilder från kriget i Ukraina. 

Saknas någon tidningsetta? Mejla gärna så uppdaterar vi texten. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Toppnyheter förmiddag

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev