Dagspress
Krig i Ukraina – detta gör mediebranschen för att stötta
Publicerad: 4 mars 2022, 10:00
Bilden är en genrebild. Foto: South_agency/Getty images
Här samlar vi mediebranschens initiativ för att på olika sätt stötta folket i Ukraina och den oberoende journalistiken i landet. Denna artikel uppdateras löpande.
Nyheterna om vad svenska tidningar, mediebolag och branschorganisationer gör för att stötta journalistiken och befolkningen i Ukraina har avlöst varandra. Här är exempel på vad branschen har bidragit med hittills.
LÄS MER: Krig i Ukraina – här är de dramatiska tidningsettorna
Har vi missat något? Mejla gärna Dagens Media för att berätta om vad ni som bolag gör för att bidra under kriget.
■ Sveriges Radio skickade i mitten av vecka 10 en hjälpsändning med tekniskt utrustning till ukrainska public service-bolaget UA:PBC. Utrustningen gör det möjligt för mediebolaget att fortsätta publicera på nätet samt sända radio och tv.
■ NTM-koncernen erbjuder gratis annonsutrymme till hjälporganisationer. Samtidigt skänker de 100 000 kronor totalt till Reportrar utan gränser och Unicef.
■ NWT färgar alla 15 tidningsettor blågula som symboliskt stöd för Ukraina. Dessutom startar de en insamling tillsammans med Röda korset där de uppmanar läsare att skänka pengar. NWT kommer även dubbla beloppet som kommer in, upp till en miljon kronor. Målet är att totalt samla in 2 miljoner kronor.
■ Gota Media bidrar med 100 000 kronor till Reportrar utan gränser. Samtidigt erbjuder mediebolaget också gratis annonsutrymme till etablerade hjälporganisationer.
■ Stampen Media ger 500 000 kronor till Rädda Barnen som finns på plats i Ukraina för att ge akut hjälp i form av mat, rent vatten, varma kläder och tak över huvudet.
■ The Local har med hjälp av sina läsare samlat in och donerat 20 000 euro för att hjälpa medier i Ukraina att omlokalisera sig och sätta upp redaktioner på nya platser så att medieverksamheten kan fortsätta.
■ I ett öppet brev skrivet av Mediabrands Alexei Grinevski uppmanar han svenska mediehus att skänka reklamutrymme för att uppmana folk att donera pengar till hjälporganisationer. Den kreativa byrån Marvellous ska hjälpa till att kooordinera kampanjerna.
■ Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson har tagit initiativ till att sampublicera tre texter på svenska, ukrainska och ryska som belyser vikten av demokrati och yttrandefrihet. Idén kom från Aftonbladets nyhetschef Jonathan Jeppsson. Fredric Karén på Schibsted och Thomas Mattsson på Bonnier News har hjälpt till att samordna stöduppropet. Texterna publicerades den 3 mars i bland annat Aftonbladet, Dagens industri, Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan ,Omni och i Gota Medias tidningar.
■ Schibsted skänker 1 miljon norska kronor för att stötta oberoende medier i Ukraina.
■ TU donerar totalt 1 miljon kronor till stöd för fri och oberoende press i Ukraina. TU har bidragit med pengar till The Ukrainian Association of Press Publishers (UAPP) samt polska Gazeta Wyborcza Foundation som arbetar med att stötta journalister på plats i Ukraina. Pengarna går exempelvis till skyddsvästar, hjälmar och mobiltelefoner.
■ Bonnier News skänker 1 miljon kronor för att stötta oberoende journalistik i Ukraina. Pengarna går bland annat till internationella Reportrar utan gränser och till The Ukrainian Association of Press Publishers. Expressen har även ett samarbete med Röda korset för att samla in pengar. Dessutom uppmanar mediehuset att, likt dem, invertera sina lager och skänka skyddsutrustning som hjälmar och skyddsvästar till journalister som rapporterar från Ukraina.
■ Aller media skänker annonsutrymme till hjälporganisationer som just nu fokuserar på Ukraina. Bolaget donerar även 20 000 kronor till hjälporganisationer.
■ Även Nent group ger bort allt ickesålt annonslager på alla marknader och Viaplays sajt på alla 10 marknader frontas av en bild med lokala nummer till hjälporganisationer. Dessutom har mediebolaget hjälpt till att evakuera sina techkonsulter i Ukraina till Polen eller mindre utsatta delar av Ukraina. Nent group uppmanar även anställda att skänka pengar via en intern insamling till Röda korset och Rädda Barnen där bolaget kommer matcha beloppet som samlas in. Genom Nents radiokanaler har även startat en insamling med namnet ”Lyssnarhjälpen” där lyssnare uppmanas skänka pengar. Hittills, skrivet den 9 mars, har initiativet dragit in över 500 000 kronor till Rädda Barnen.
■ Breakit har beslutat att donera samtliga intäkter från nya prenumeranter under en veckas tid. Breakit kommer även dubbla de läsarintäkter som kommer in under perioden.
■ Allente, som samägs av Telenor och Nent, har också öppnat nyhetskanalerna CNN, BBC World News, Al-Jazeera English och Bloomberg för samtliga kunder. CNN är öppen fram till och med den 10 mars medan Allente meddelar att frivisningen av de andra kanalerna inte har något slutdatum. Även Tele2 frivisar nyhetskanalerna CNN, BBC World News och Al Jazeera. Inledningsvis under två veckor framåt, från och med den 24 februari.
■ För att hjälpa barn i Sverige att förstå kriget i Ukraina har SvD Junior även publicerat specialtidningar om kriget som är öppna för alla att läsa.