tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Kort avtal om papperspris tecknat: ”Skapar en osäkerhet för företagen”

Publicerad: 20 januari 2023, 07:40

”Priset borde gå att pressa när elpriserna är på väg ner”, säger Anders Westermark.

Foto: Janne Næss

Runt 9 000 kronor per ton kostar tidningspapper efter nyår. ”Förhoppningsvis leder minskad efterfrågan till att marknaden normaliseras under året”, säger Samköpsgruppens ordförande Anders Westermark, till Dagens Media.

Ämnen i artikeln:

PapperskrisenNyheter

LH

Leif Holmkvist


Samköpsgruppen förhandlar papperspriser för hela dagspressen utom Bonnier/Gota och tecknade nyligen ett kort avtal:

– Vi skrev ett kvartalsavtal på grundvolymer för att säkra utgivningen, säger Samköpsgruppens ordförande Anders Westermark. Vi har avsatta volymer för resten av året men de är inte prissatta.

Prisbilden för Standard Newsprint i Europa ligger på 9 000 – 10 000 kronor per ton.

– Det svenska marknadspriset ligger runt 9 000 kronor med lite variationer. Men i takt med att efterfrågan faller under året hoppas vi att det åter blir köparens marknad.

Papperspriset har i stort sett fördubblats på två år, drivet av höga energipriser, brist på returfiber och minskad produktionskapacitet.

– Det höga priset slår mot alla och enormt mot gratistidningarna, säger Anders Westermark. Jag trodde väl inte att det skulle bli pappersbruken som driver digitaliseringen.

Ett exempel på den paradoxen är Nacka Värmdö Posten, en fyllig gratistidning med hög papperskostnad, som från årsskiftet blivit 14-dagarstidning för att i stället satsa på betald plustjänst på nätet.

De korta pappersavtalen leder till återkommande förhandlingar:

– Och det skapar en osäkerhet för företagen, påpekar Anders Westermark. Priset borde gå att pressa när elpriserna är på väg ner, men problemet med att fiber försvinner ur återvinningssystemet till kartongtillverkning kvarstår.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev