Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

KO stämmer Expressen

Publicerad: 1 juli 2020, 12:24

Hälsobutiken Happy Green och Expressen stäms av KO. Expressens chefredaktör Klas Granström.

Foto: Skrämdump/Olle Sporrong

Konsumentombudsmannen stämmer Expressen och dess annonsör Happy Green, som bland annat påstått att basilika kan användas istället för värktabletter.


Ämnen i artikeln:

BonnierExpressen

Det är i en annons utformad som en nyhetsartikel som hälsobutiken Happy Green och Expressen, enligt KO, påstår att rödbetsjuice och myntate skyddar mot cancer, och att basilika fungerar i stället för värktabletter.

”Vilka hälsopåståenden man får använda i reklam är strikt reglerat. Det är också förbjudet att påstå att hälsokost eller livsmedel har förmågan att förebygga, bota eller lindra sjukdomar, utan vetenskapliga bevis för att det är så. Några sådana bevis har företagen inte visat upp, inte heller att produkterna skulle vara registrerade som läkemedel”, skriver KO i ett pressmeddelande.

KO vill i sin stämningsansökan att Expressen och Happy Green förbjuds att marknadsföra, och medverka till att marknadsföra, livsmedel och hälsokost utan att det tydlig framgår att det är reklam. KO vill också att domstolen förbjuder företagen att använda en lång rad hälsopåståenden kopplade till rödbetsjuice, kanel, ingefära, myntate och basilika.  

Expressens chefredaktör Klas Granström kommenterar stämningsansökan:

– Vi delar inte KO:s uppfattning utan anser att de har fel. Vi kommer att tillbakavisa det här när vi får handlingarna skickade till oss.

Pär Magnusson, processråd vid KO, beskriver i ett pressmeddelande den aktuella reklamen som cyniskt och säger att det är problematiskt när en tidningsutgivare upplåter utrymme för reklam som ser ut som redaktionellt material. Klas Granström håller inte med.

– Nej, jag delar inte den beskrivningen.

Hur kommer Expressen att agera nu?

– Vi väntar på handlingarna. Men vår inställning är att KO har fel och vi kommer att agera utifrån det.

Liksom Expressen ägs Happy Green av Bonnierkoncernen.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Madeleine Nilsson

Reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

BonnierExpressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.