Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Klart med stöd för daglig tidningsutdelning

Publicerad: 9 december 2021, 12:17

- En väl fungerande distribution av nyhetstidningar i hela landet är viktig ur ett demokratiskt perspektiv, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter om det nya stödet.

Det blir ett statligt stöd för att tidningshus ska kunna fortsätta dela ut tidning varje dag, efter Postnords övergång till varannandagsutdelning.

Ämnen i artikeln:

PostNordDistributionDagspressKulturdepartementetJeanette Gustafsdotter

Janne Naess

janne.naess@dagensmedia.se


Regeringen har nu bestämt hur ett nytt stöd för tidningsdistribution ska se ut, efter att Postnord börjat dela ut post varannan dag. Stödet ska kompensera för de kostnader det innebär att kunna fortsätta dela ut tidningen varje dag.

- En väl fungerande distribution av nyhetstidningar i hela landet är viktig ur ett demokratiskt perspektiv. Jag är glad att vi med detta beslut ger förutsättningar för att tidningsläsare i glesbygd fortsatt kan få hem sin dagstidning i brevlådan varje dag, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter, i ett pressmeddelande.

Storleken på stödet bestäms utifrån tidningens distribuerade postupplaga i de områden där Postnords posttjänst gått över till varannandagsutdelning och där samdistribution inte erbjuds. Upplagan baseras på förhållandena år 2020 och stödet utgår för de dagar då ovanlig postutdelning inte erbjuds.

LÄS MER: Nytt stöd ska kompensera när Postnord drar ner på utdelningen 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev