Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Klart: Bonnier och Amedia köper Mittmedia

Publicerad: 8 februari 2019, 13:06

Foto: Janne Næss

Bonnier News ny ägare till Mittmedia.


Ämnen i artikeln:

MittmediaBonnier News

Det blir Bonnier News och norska lokalmediautgivaren Amedia som tar över Mittmedia. Bonnier News till 80 procent och Amedia till 20 procent. 

Mittmedia består av 28 titlar med prenumererad upplaga samt ett antal gratistidningar. Exempel på titlar är Nerikes Allehanda, Gefle Dagblad och VLT. Koncernen har cirka 1100 medarbetare.

Bonnier News vd Anders Eriksson skriver i ett internt meddelande att Mittmedia haft problem i sin digitala transformation, men att Bonnier News ledning efter grundlig översyn av Mittmedias alla verksamheter, anser att det finns potential i affären. Tanken är att integrera Mittmedia i Bonnier News strategier och även inom lokalpress driva den digitala transformationen framåt:

"Vi ser ett stort kompletterande värde med att addera ytterligare lokaljournalistik till Bonnier News verksamheter. Stärkta av vår egen digitala prenumerationsaffär vet vi att det finns en betalningsvilja för journalistik om vi lyckas skapa unikt och relevant innehåll, förstå våra läsares behov och kan attrahera och behålla våra duktiga medarbetare med olika kompetenser", skriver han.

I den redaktionella strategin är självständighet för titlarna central och det blir redaktionernas ansvar att skapa en kvalitativ lokaljournalistik som engagerar läsarna och driver den digitala läsarintäktsaffären. Strategin omfattar även att värna morgondistribuerad papperstidning samt att parallellt driva digitala läsarintäkter och utveckla digitala produkter.

Bonnier News har i dagsläget runt 450 000 digitala aktiva prenumeranter. Mittmedia har över 150 000. 

"Totalt har Bonnier News efter transaktionen över 1,3 miljoner prenumeranter i Sverige inklusive våra magasinprenumeranter", skriver Anders Eriksson.

Mittmedias ägarstiftelse får behålla en mindre ägarandel och en styrelsepost. Åsa Malmström som är styrelseordförande i Mittmedia Förvaltnings AB och Nya Stiftelsen Gefle Dagblad, säger i ett pressmeddelande:

– Idag är jag väldigt glad, med stolthet lämnar vi över till Bonnier att förvalta och fortsätta utveckla lokal journalistik och driva liberal opinionsbildning. 

Enligt Medievärlden hade Mittmedia problem med att betala ut januarilönen till sina anställda, och det ekonomiska läget för koncernen beskrivs som väldigt prekärt. En försäljning ska därför ha varit oundviklig.

Nästa steg i affären är en konkurrensprövning, som Bonnier News vd Anders Eriksson bedömer bör falla till bolagets fördel.

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MittmediaBonnier News

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev