Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Klandras för krönika om död kollega

Publicerad: 20 mars 2015, 05:33
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:08

PON klandrar Tidningen Ångermanland och Allehanda.se för att grovt ha brutit mot god publicistisk sed för krönika om död kollega.


Ämnen i artikeln:

PON

Krönikan publicerades den 2 augusti 2014 under rubriken ” Ett liv i den stora ensamheten” och handlade om en kvinna som legat död i sin lägenhet en längre tid innan hon hittades. Den avlidne hade tidigare jobbat som fotograf på tidningen Nya Norrland under många år.

Nu klandras Tidningen Ångermanland och Allehanda.se av PON.

Skribenten beskrev delar av kvinnans bakgrund och hennes beteende, som att hon varit ganska tillbakadragen på sin arbetsplats. Hon hade varit ensam och när hon blev pensionär dog hon. Kvinnan berömdes också för sin yrkesskicklighet.

Krönikan anmäldes av två kusiner till kvinnan som påpekade att det fanns flera faktafel i texten om menade att det var grovt förtal av en avliden person som inte kan förvara sig.

Kusinerna anser att texten innehåller en rad gissningar och beskyllningar och att använda dem i texten är att missbruka sin ställning som journalist.

Ett exempel på faktafel är att bara ”grannar” undertecknat dödsannonsen, vilket påstods i texten. Kusinerna menar att detta helt enkelt inte är sant, utan att det också fanns familjemedlemmar bland de undertecknande.

Detaljerna om hennes yrke och egenheter gjorde henne lätt att identifiera i en liten stad, menar släktingarna.

Tidningen säger i sitt svar till PON:s utredning att de inte menat att kränka någon, att tidningens avsikt snarare var att väcka tankar om ensamhet som skulle göra att färre glöms bort. De hänvisade också till det mer konstnärliga uttrycksätt som ryms på kultursidorna.

Pressombudsmannen, som presenterat ärendet för PON, ger tidningen rätt i att det finns ett större ”svängrum” på kultursidorna, men att sakfelen om dödsannonsen och att den avlidne inte kan försvara sig mot vissa påståenden räcker för klander.

PO tycker också att det som tagits upp om sjukdom, alkoholvanor och ensamhet in till döden är ytterst integritetskränkande. Någon som försvåras ytterligare av att hon var lätt att identifiera utifrån vad som skrevs i krönikan.

I linje med PO:s bedömning anser PON att Tidningen Ångermanland och Allehanda.se ska klandras för att ha grovt brutit mot god publicistisk sed.

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

PON

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.