Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Klandras efter rapportering om styckmord

Publicerad: 4 mars 2014, 08:07
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:46

Norrbottens-Kuriren bröt mot god publicstisk sed när Palmeutredaren Thure Nässén fick uttalas sig om gärningsmannen i mordutredningen av Vatchareeya Bangsuan.


I våras försvann Vatchareeya Bangsuan i Boden. En 22-årig man greps, häktades och utreddes för ett misstänkt styckmord. I höstas, innan mannen dömdes, intervjuade Norrbottens-Kuriren 78-årige Thure Nässén, en pensionerad polis som bland annat varit med i utredningen av mordet på Olof Palme.

I intervjun med Nässén omskrivs den misstänkte 22-åringens diagnos, och Nässén svarar så här på frågan varför Norrbottenspolisens utredare inte lyckats få mannen att erkänna mordet:

"Jag har stött på dem. De är iskalla och man kommer ingenstans med dem. De kan förtränga saker. De är väldigt svåra att ha med att göra. De förnekar allting. De kan till och med förneka sig själva."

Enligt Pressens Opinionsnämnd var Thure Nässén inte speciellt påläst på fallet. Istället är det Norrbottens-Kuriren som informerar honom om bevisläget, varefter tidningen skriver "Den förre mordutredaren är tämligen säker på att rätt person sitter häktad och tror åklagarduon redan har tillräcklig bevis för ett åtal".

Därefter får artikeln rubriken: "Legendarisk Palmeutredare: 'Vi har rätt man'". Detta utan att just det citat förekommer i texten.

Den misstänkte 22-åringens gode man anmälde publiceringen till Pressens Opinionsnämnd (PON) som nu alltså klandrar tidningen. Nämnden skriver att det " saknats täckning i artikeln för rubriken 'De har rätt man'. Till detta kommer att artikeln innehåller kategoriska uttalanden av den intervjuade experten om den misstänktes sjukdomsbild och om skuldfrågan, uttalanden som helt fått stå oemotsagda i artikeln. Sammantaget har publiceringen inneburit att anmälaren tillfogats en publicitetsskada."

Norrbottens-Kuriren påpekade i sitt svar till PON att styckmordsutredningen var en av de mest omfattande utredningar i Norrbottens historia, och att allmänhetens intresse i fallet var stort.

Luleå tingsrätt dömde i slutet av jauari 22-åringen till 14 års fängelse för mord.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News