onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

KIS-anställda sades upp – via mejl

Publicerad: 26 juni 2015, 11:57
Uppdaterad: 16 februari 2016, 08:03

Anställda i bemanningsbolaget Kompetens i Skåne fick mejl om att de blivit uppsagda – innan avslutade förhandlingar.

Ämnen i artikeln:

HD-SydsvenskanSydsvenskan

YL

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


I början av juni kunde Dagens Media berätta att ett större antal medarbetare riskerar att få gå när HD-Sydsvenskans helägda bemanningsbolag Kompetens i Skåne skär ned.

Mer än hälften av de 27 medarbetare som idag är fastanställda med garantilön riskerar därmed att sägas upp. På måndag ska förhandlingarna avslutas, men redan nu har de medarbetare som berörs fått besked från ledningen – via mejl.

"Företaget och Kis-klubben har förhandlat turordningslistan gällande uppsägningarna i Kompetens Skåne. Genom detta kan det fastställas att du har XXX dagar och tyvärr hamnar bland de personer som kommer att beröras av uppsägning. Vi kommer att ha avslutande förhandling på måndag gällande detaljer i uppsägningarna, men vi vill ändå redan nu informera dig om din placering i turordningslistan. Efter avslutade förhandlingar kommer ett uppsägningsbesked att överlämnas till dig. Har du frågor tveka inte att höra av dig." står det i mejlet.

Tilltaget får skarp kritik från Sydsvenskans journalistklubbs styrelse och HD:s journalistklubbs styrelse, som i ett gemensamt uttalande kallar det "mycket anmärkningsvärt" och "helt oacceptabelt".

– KIS styrelse och ledningen var överens om att det skulle skickas ut ett mejl där man skriver vilken plats man har i turordningen, men inte att de skulle säga "du är redan uppsagd". Många av de här medarbetarna har funnits hos oss i många år, att de blir behandlade så här känns nonchalant, säger Jan Samuelsson, Sydsvenskans SJF-klubbs ordförande, till Dagens Media.

– Det hade räckt med ett samtal, en röst som säger det, lite känsla istället för det här kalla.

Klubbarna menar också att det är orimligt att HD-Sydsvenskan ska klara sig med 13 bemanningsanställda efter sommaren, som ledningen aviserat.

– Vi ser inte att arbetet på redaktionerna har börjat flyta på så att vi behöver färre vikarier efter sommaren. Folk blir mer och mer slutkörda. Att det ska bli en halvering av vikarieintaget är helt orimligt. Det här är multikompetenta journalister som har räddat tidningen under det här året, det är tack vare dem vi har kunnat ge ut en tidning överhuvudtaget så det känns väldigt tufft, säger Jan Samuelsson.

Dagens Media har sökt Anette Östergren, vd för Kompetens i Skåne.

LÄS OCKSÅ:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev