Dagspress
Kina köper helsida i SvD
Publicerad: 20 juni 2016, 09:28
En helsidesannons där Kina förklarar "sanningen om problemet i Sydkinesiska havet" i fredagens SvD har väckt reaktioner. Chefredaktör Fredric Karén förklarar resonemanget bakom valet att ta in annonsen.
En helsidesannons gick i fredagens Svenska Dagbladet som handlade om konflikten i Sydkinesiska havet, där Kinas ambassadör i Sverige förmedlar sin syn på konflikten med rubriken ”Sanningen om problemet i Sydkinesiska havet”.
I annonsen skriver Kinas ambassadör bland annat att det är ”legitimt korrekt, rimligt och rätt för Kina att inte acceptera skiljedomen gällande Sydkinesiska havet”.
I sociala medier höjdes snart kritiska röster som uppmärksammade den propagandaliknande tonen i annonsen och ifrågasatte SvD:s val att ta in annonsen.
Kina är ett av de länder i världen som fängslar flest journalister och det kinesiska kommunistpartiet har hård kontroll över medierna. På Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex rankas Kina på plats 176 av 180, bakom länder som Somalia och Iran.
– Jag har inget allmänt förbud mot annonser från vissa organisationer eller länder utan försöker bedöma alla utifrån sitt innehåll, säger SvD:s chefredaktör Fredric Karén till Dagens Media om annonsen.
I det här fallet anser han inte att annonsen bryter mot några av de tryck- eller yttrandefrihetsgrundlagar som finns att förhålla sig till.
– Däremot kan man tycka att själva avsändaren, i det här fallet Kina, är provokativ. Man ska också komma ihåg att just den här specifika konflikten, så här långt i alla fall, är helt oblodig och håller sig på en diplomatisk nivå där flera länder, Kina, Filippinerna med flera tvistar om gränsdragningarna, säger Fredrik Karén och fortsätter:
– Jag kan också tycka att det finns en viss poäng i att vi i demokratiska länder, med demokratiska medier, visar totalitära länder att vi värnar tryckfriheten och inte tillämpar censur till skillnad från just Kina.
De territoriella konflikterna i Sydkinesiska havet har sedan länge pågått mellan Kina, Vietnam och Filippinerna, och bottnar i vem som har rätten till de stora tillgångar av mineraler, gas och olja som tros finnas i områdena.