Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Kidnappade reportern nekas ersättning – igen

Publicerad: 10 December 2015, 12:09
Uppdaterad: 10 December 2015, 12:12

Magnus Falkehed, som kidnappades i Syrien i november 2013, nekas ersättning från Brottsoffermyndigheten – men kollegan Niclas Hammarström har tidigare fått 200 000 kronor.


Magnus Falkehed och Niclas Hammarström var på reportageresa i Syrien när de kidnappades av maskerade och beväpnade män. De två journalisterna utsattes bland annat för skenavrättningar under sin tid i fångenskap och Niclas Hammarström sköts i benet.

Efter cirka 1,5 månader släpptes de dock fria.

Fotografen Niclas Hammarström har tidigare fått ersättning från Brottsoffermyndigheten för sveda, värk och kränkning på totalt cirka 200 000 kronor.

Men hans kollega Magnus Falkehed nekas nu ersättning – för tredje gången.

Anledningen, enligt myndigheten, är att han bor i Paris.

”Brottsskadelagen ska inte tillämpas om brottet och den skadelidande har så ringa anknytning till Sverige att det inte är rimligt att skadan ersätts av staten. Bestämmelsen om detta finns i 3 § brottsskadelagen. Det framgår att du utvandrade från Sverige för drygt 20 år sedan. Det är därför inte rimligt att skadan ersätts av staten. Du kan därför inte få någon brottsskadeersättning”, skriver Brottsoffermyndigheten i beslutet.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.