Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Kent Ekeroths Avpixlatprojekt betalades av riksdagen

Publicerad: 15 September 2016, 08:14
Uppdaterad: 15 September 2016, 08:26

Kent Ekeroth och Alexander Fridback som skrivit debattartiklar i medier under falskt namn har tillsammans gjort, vad Aftonbladet kallar, en propagandavideo för Avpixlat.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaAvpixlat

Alexander Fridback – eller "Egor Putilov" och "Tobias Lagerfeldt" som han också utgett sig för att heta – har gjort sig känd för att under falskt namn fått diverse debattartiklar publicerade i medier som Aftonbladet, Svenska Dagbladet och även Dagens Media.

Den 30 juni publicerade Avpixlat en serie filmer om migrationen i Grekland, skriver Aftonbladet som i sin tur hänvisar vidare till sajten Nyheter Idag som enligt Aftonbladet vanligtvis står på Sverigedemokraternas sida.

I ett mejl från 5 april som sajten tagit del av skriver Alexander Fridback till Ekeroth om projektet:

”Tanken är att det blir ett mer publicistiskt, kortare inslag som skulle kunna fungera som ett statement – sekvenser av rörliga bilder av kaos och misär, med lite dramatisk musik och voice-over som berättar om att allt är dåligt och värre kommer det att bli. Flera textrutor med korta, chockerande fakta”.

Kent Ekeroth, precis som andra riksdagsledamöter, har rätt att göra "enskild utrikes tjänsteresa" för 50 000 kronor per mandatperiod.

Kent Ekeroth ska ha bett om ersättning för en person till som också skulle följa med på resan. Enligt Aftonbladet var denna person Alexander Fridback som bekant är anställd vid Sverigedemokraternas riksdagskansli som politisk sekreterare och som får sin lön genom det statliga partistödet till SD:s riksdagskansli. Kent Ekeroth utnyttjade dock aldrig riksdagens ersättning för Alexander Fridback.

Väl på plats i Grekland körde de båda i riksdagens hyrbil till Makedoniska gränsen.

På en bild, som Aftonbladet publicerar, ses Kent Ekeroth med kamerautrustning vid ett flyktingläger i Idomeni.

Bilden och resan visar att Kent Ekeroth inte bara ligger bakom hatsajten Avpixlat ekonomiskt, utan att han även tar aktiv del i det redaktionella arbetet. Vilket han tidigare förnekat, skriver Aftonbladet.

Totalt kvitterade Kent Ekeroth ut 6000 kronor för resan som godkändes av Tobias Billström.

Kent Ekeroth vill inte svara på Aftonbladets frågor om Alexander Fridback eller sin roll i Avpixlats produktion i Grekland.

I ett mejl till tidningen skriver han att han var där på studiebesök och att riksdagen inte betalat för någon produktion:

"Varken Sverigedemokraterna eller riksdagen har stått för Avpixlats kostnader."

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaAvpixlat

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.