Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Kent Ekeroth hotar stämma DN – kräver 70 000 kronor

Publicerad: 11 december 2013, 06:38
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:19

Kent Ekeroth hotar att stämma Dagens Nyheter för brott mot upphovsrättslagen. Detta efter att tidningen tryckt 13 bilder från SD-politikerns järnrörsnatt tillsammans med Erik Almqvist (SD) och Christian Westling (SD).


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaDagens Nyheter

Det är med hjälp av Bildombudsmannen Staffan Teste som Kent Ekeroth hotar att stämma Dagens Nyheter för totalt 13 bilder som tidningen publicerat på nätet och i papperstidningen.

Detta då Kent Ekeroth menar att han äger rättigheterna till filmen och bilderna som är tagna under den ökända järnrörskvällen i Stockholm.

Totalt kräver Kent Ekeroth närmare 70 000 kronor för otilllåten användning, utebliven namnangivelse och upphovsrättsligt intrång.

– Upphovsrättslagen är solklar i det här fallet, säger Staffan Teste till DN.

DN har nu tio dagar på sig att betala Kent Ekeroth. Tidningens chefredaktör Peter Wolodarski bestrider dock kravet och kommer inte att betala.

– Vår bedömning är att yttrandefrihetens intresse i detta speciella fall är så starkt, att det finns rättslig grund för att avvisa det ekonomiska kravet från Kent Ekeroth. Järnrörsavslöjandet var en stor politisk händelse som visade att ledande sverigedemokrater betett sig aggressivt i Stockholmsnatten och använt ett rasistiskt språkbruk. Efteråt förnekades händelsen. Men SD:s rättspolitiska talesman Kent Ekeroths film, som inte var avsedd för offentligheten, dokumenterade det inträffade och tvingade fram politiska avgångar, säger Peter Wolodarski till DN.

Det var i november 2012 som Expressen kunde avslöja hur de tre SD-politikerna Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling under en utekväll på stan uttryckte sig rasistiskt och beväpnade sig med järnrör.

Händelsen blev en stor skandal som ledde till att Erik Almqvist avgick från partistyrelsen medan Kent Ekeroth och Christian Westling båda tvingades ta timeout.

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev