Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Karin Pettersson: "Thomas Mattsson borde skämmas"

Publicerad: 31 Augusti 2012, 14:09
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:13

Expressens bevakning av Mona Sahlin får hård kritik av Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson. Men tidningens chefredaktör Thomas Mattsson slår ifrån sig.


Ämnen i artikeln:

ExpressenKarin PetterssonThomas MattssonSocialdemokraternaAftonbladet

Det var i går kväll som Mona Sahlin förlorade omröstningen om att bli ny partisekreterare i Socialistinternationalen. Valprocessen har hårdbevakats av Expressen, som har sin politiska reporter Niklas Svensson på plats i Kapstaden.

Rapporteringen har fått hård kritik. Bland annat i en ledare skriven av Aftonbladets Eva Franchell. Även Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson går hårt åt Expressen som hon anklagar för att bedriva "politiserad kampanjjournalistik på nyhetsplats".

Framför allt har Expressen kritiserats för formuleringar som; "Löfven smet från Sahlin", "Mona Sahlin lämnades ensam efter fiaskot i natt", och "Tre tunga förluster för Sahlin".

Expressen har även tidigare fått hård kritik för sin rapportering kring Mona Sahlin. Bland annat av Kent Asp, professor i journalistik, som forskat i ämnet. Enligt hans undersökning var tre av fyra artiklar under förra valrörelsen "starkt negativa". Det är också den undersökning som Karin Pettersson refererar till när dagensmedia.se når henne under fredagen.

– Den kritik som riktas mot Expressens löp i dag måste sättas in i en större kontext. Tidningens bevakning av Mona Sahlin under framför allt valrörelsen 2010 har blivit kritiserad många gånger och då inte bara av mig. För mig är det det helt uppenbart att man behandlar Mona Sahlin på ett mycket sämre sätt än vad man gör med andra politiker, säger hon.

Du skrev på Twitter att Thomas Mattsson borde skämmas?

– Ja, jag tycker att han borde skämmas. Han borde ha tagit åt sig av den kritik som riktades mot Expressen under förra valrörelsen. Han borde också fundera ett varv på vad det gör med trovärdigheten för Expressens nyhetsjournalistik.

Hon tycker inte heller att det var motiverat att så hårt bevaka Mona Sahlins kampanj – och förlust – i Socialistinternationalens val av partisekreterare.

– Jag förstår att Mona Sahlin är en intressant politiker att bevaka. Hon väcker mycket känslor, är en före detta statsministerkandidat och väldigt känd. Men för mig och och de andra flesta andra var det ganska uppenbart att det var en väldigt liten chans att Mona Sahlin skulle få den här posten, säger hon och fortsätter:

– Ändå har det hela har beskrivits som ett överraskande och förnedrande fiasko när det egentligen är en situation som jag tror Mona Sahlin har mycket mer kontroll över än vad Expressen beskriver.

I dagens ledare skriver Eva Franchell att Mona Sahlin mobbas, tycker du det?

– Jag tycker att Mona Sahlin har mobbats av Expressen. Hon beskrivs hela tiden som ett offer som inte har kontroll över situationen och det är både förrädiskt och förnedrande.

Thomas Mattsson ger däremot inte mycket för kritiken.

– Det här behöver jag väl knappast kommentera? Karin Pettersson är en före detta kommunikationschef på Socialdemokraterna och nu politisk chefredaktör på en S-tidning. Det vore väl istället anmärkningsvärt om hon uppskattade rapportering om att en tidigare S-ledare förlorat ett val, säger han.

Han tycker inte heller att han behöver förhålla sig mer till bråket än att det är "lojalt och snällt" av Aftonbladets ledarredaktion att försvara Mona Sahlin.

– Karin Pettersson hänvisar ju dessutom till en kollega som tidigare var pressekreterare hos en S-minister. Deras analyser är politiska, inte journalistiska, och det är en helt annan debatt och den står jag över.

Men det argumentet ger Karin Pettersson inte mycket för.

– Det är ingen hemlighet att jag har jobbat för Socialdemokraterna och att jag skriver för en S-märkt ledarsida. Det är han, inte jag, som har kravet på sig att bedriva oberoende nyhetsjournalistik och det är ett test han borde klara av. Och om det är så att Expressen är en borgerlig nyhetsförmedlare borde Thomas Mattsson säga det rakt ut så att läsarna kan förhålla sig till det.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.