Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Karin Olsson slutar som kulturchef

Publicerad: 11 maj 2022, 11:30
Uppdaterad: 11 maj 2022, 11:50

Foto: Olle Sporrong/Expressen

Expressens kulturchef Karin Olsson lämnar sitt uppdrag – en ny chef ska utses på fredag. ”Bra för kultursidorna att få en ny chef”, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Toppnyheter eftermiddagExpressenKarin Olsson

Efter 12 år slutar Karin Olsson som kulturchef på Expressen, det skriver hon själv på Expressens sajt

– Jag har varit kulturchef sedan 2010 och när jag tittar tillbaka så är det ingen som har suttit så länge sedan Bo Strömstedt. Så det är dags att gå vidare. Jag har ju också andra uppgifter på tidningen och det senaste året har jag själv upplevt mig lite splittrad. Jag tror också att det är bra för kultursidorna att få en ny chef med full energi och jag tror det är bra med växelverkan i ett redaktörskap – att det kommer in nya krafter med jämna mellanrum, säger Karin Olsson till Dagens Media.

Karin Olsson ska jobba kvar inom Expressen i sina roller som biträdande chefredaktör och ställföreträdande ansvarig utgivare. 

– Jag kommer att fördjupa de rollerna och jobba med arbetsledning, utgivarfrågor och med att biträda Klas Granström (chefredaktör, red.anm).

Karin Olsson ska även fortsätta med Expressens podd ”Lägg ut”.

Är det något minne från de här åren som lyser extra klart?

– Det har ju hänt så mycket, men jag måste säga att åren kring Svenska Akademiens kollaps var väldigt speciella. Plötsligt blev jag som kulturchef inkallad till Aktuellt och första inslaget för att kommentera vad som hände. Plötsligt var kulturjournalistiken mitt i centrum.

– Kulturdebatten äger ofta rum lite vid sidan av i sin egen värld och sina egna forum, men med Metoo och Akademien hamnade kulturvärlden på allas läppar. Det var ibland lite overkligt och jag åkte i skytteltrafik mellan Aktuellt och TV4 Nyheterna. Något liknande har jag inte varit med om varken förr eller senare.

Karin Olsson nämner även alla medarbetare och möten.

– Jag har såklart miljoner minnen, jag brukade bland annat dricka choklad med Lars Gustafsson. Det har varit oförglömligt att få ha kontakt med så många framstående kulturskribenter och författare.

Officiellt slutar Karin Olsson den 1 juni, men en ny kulturchef ska tillkännages redan på fredag denna vecka. 

LÄS ÄVEN:
Karin Olsson får utökad roll – kliver in som biträdande chefredaktör på Expressen 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Madeleine Nilsson

Redaktör och reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev