fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Karin Olsson: ”Debatten om SVT:s textverksamhet är årets branschhändelse”

Publicerad: 3 januari 2023, 12:19

Att public service konkurrerar med privata tidningar på textområdet riskerar att skada mediemångfalden allvarligt, enligt Expressens Karin Olsson. Foto: Olle Sporrong

Public service bör inte konkurrera med privata tidningar på textområdet, menar Expressens Karin Olsson. Därför var 2022 års debatt om SVT:s textverksamhet välkommen.

Ämnen i artikeln:

Dagens Medias julenkät 2022Toppnyheter eftermiddagKarin OlssonExpressenDagspress

RDM

Redaktionen Dagens Media


Dagens Media låter som vanligt branschprofiler få reflektera kring året som varit – och sia om frågorna som förväntas dominera medieåret 2023.

Karin Olsson, biträdande chefredaktör och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen.

Vilken var den viktigaste branschhändelsen 2022?

– Att tidningsbranschen på allvar satte i gång debatten om att SVT bedriver en textverksamhet, där video är sekundärt och text primärt. Public service kan inte konkurrera på det sättet med privata tidningar. Det riskerar att skada mediemångfalden allvarligt. Den borgerliga regeringen behöver ta i den här frågan.

Vad är ditt personliga nyårslöfte?

– Att visa ännu mer uppskattning gentemot alla, även konkurrenter så klart, som gör bra journalistik och bidra till att lyfta den. Det är så lätt ibland att bara rusa på och ta allt fantastiskt som görs för givet. Det är inget lätt jobb att vara journalist.

Vilka frågor blir avgörande för branschen 2023?

– Vi måste se till att den unga generationen tar del av vår journalistik och blir vaneläsare/tittare. Det jobbet ligger ännu mer på oss medieaktörer i takt med att nyhetskonsumtionen har individualiserats. Förr växte man upp med en tidning på bordet eller tittade på nyheterna tillsammans eller lyssnade på radion gemensamt, men det beteendet är på väg att försvinna. Mediekonsumtion kommer inte att ärvas från hemmet på samma sätt som förr. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev