Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Karin Olsson: ”Bråket mellan Telia och Com Hem var episkt”

Publicerad: 3 januari 2020, 12:30

Telias köpa av TV4 var en megaaffär – och bråket med Com Hem episkt, menar Expressens Karin Olsson.

Årets tuffaste utmaning har varit lokaltidningsdöden, enligt Karin Olsson, kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen: ”Den är skoningslös och djupt oroväckande”.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Telias köp av TV4, en accelererad lokaltidningsdöd och ännu mer fokus på läsarintäkter. Dagens Media har frågat ett 20-tal tongivande mediechefer om de viktigaste branschhändelserna 2019 – samt vad de ser när de blickar in i medieåret 2020.

Vilken var den största branschhändelsen 2019?

– Förutom att Thomas Mattsson slutade på Expressen efter tio år som chefredaktör var det förstås Telias köp av TV4, en megaaffär som är principiellt intressant på flera sätt. Det efterföljande bråket mellan Telia och Com Hem var också episkt.

Årets tuffaste utmaning?

– Lokaltidningsdöden. Den är skoningslös och djupt oroväckande.

Årets viktigaste publicering?

– Nyheten om att vår Kina-ambassadör Anna Lindstedt arrangerade ett olämpligt möte med kinesiska agenter som hotade Angela Gui att hålla tyst om sin pappas öde, den svenske förläggaren Gui Minhai som är frihetsberövad i Kina. Efter detta har svenska medier på allvar fått upp ögonen för Kinas ökade maktanspråk i världen och börjat rapportera mer.

Om du ska sia om 2020, vad tror du kommer definiera nästa år?

– Fokus på läsarintäkter kommer att öka ännu mer för de privata medierna, vilket är positiva nyheter för kvalitativ och fördjupande journalistik. Men den tuffa annonskonjunkturen och det strukturella tappet för print kommer sannolikt också att resultera i neddragningar på flera håll i branschen. Public service kommer i sin tur sannolikt att skruva upp folklighetskvoten och vara extra noga med att hålla vänsterperspektiven stången, för att inte ytterligare alienera den publik till höger som börjat tappa förtroendet för dem. 

– På kultursidorna kommer det så kallade kulturkriget att fortsätta rasa.

Janne Naess

Reporter (Föräldraledig)

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News