Karin Bojs lämnar Dagens Nyheter

Vetenskapsredaktören Karin Bojs lämnar DN.

Karin Bojs kom till Dagens Nyheter som praktikant i slutet av 80-talet. Totalt har hon varit på tidningen i över 25 år. Sedan tio år tillbaka har hon haft rollen som vetenskapsredaktör.

Nu väljer hon alltså att lämna DN. Det berättar den 53-åriga redaktören själv på Facebook.

– Jag vill gå vidare och kommer istället att arbeta med egna projekt, säger Karin Bojs till dagensmedia.se om bakgrunden till varför hon väljer att sluta.

Den 11 mars tillträder Peter Wolodarski som chefredaktör på DN. Han har redan tillsatt Caspar Opitz som ny redaktionschef. Men ledningsbytet ligger enligt Karin Bojs inte bakom hennes beslut att lämna DN.

Hon kallar tajmingen för ”ett tråkigt sammanträffande”.

– Jag tror att Peter Wolodarski och Caspar Optiz kommer att förbättra klimatet på DN:s redaktion jättemycket. Så det var snarare en faktor som fick mig att tänka ett varv till.

Neddragningarna som gjordes på tidningen för omkring tre år sedan innebar att Karin Bojs inte längre hade en dedikerad vetenskapsredaktion att basa över.

Isället har hon varit ensam vetenskapsredaktör. Karin Bojs gör ingen hemlighet av att det har bidragit till beslutet.

– Det är krävande. Och eftersom jag redan i dag jobbar väldigt självständigt är det bättre, både för mig och för världen, om jag gör det utanför tidningen.

Karin Bojs vill inte gå in på några detaljer kring vad hon ska jobba med framöver förutom att det ”bland annat handlar om böcker”.

Som vetenskapsjournalist ser hon inte någon framtid i tidningsbranschen.

– Det är ingen hemlighet att tidningsbranschen brottas med enorma utmaningar, och vetenskapsjournalistik är inte det som tidningarna satsar på i första hand.

DN:s tillträdande chefredaktör Peter Wolodarski vill inte svara på om Karin Bojs tjänst ska ersättas.

– Vi kommer att skriva mycket om vetenskap i tidningen även i framtiden. Men jag vill inte gå in på vilka tjänster vi tillsätter. Det informerar vi först om internt.

Han tillägger även att Karin "inte varit ensam skribent i dessa frågor de senaste åren".

2008 blev Karin Bojs hedersdoktor vid den naturvetenskapliga fakulteten på Stockholms universitet. Hon har också belönats Vetenskapliga mediepriset och Kunskapspriset.

Dante Thomsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt