"Kan innebära katastrof"

2009-12-08 17:05  

Expos och Bangs chefredaktörer oroliga för konsekvenserna över regeringens förslag.

I en ny promemoria presenterade regeringen idag nya villkor för kulturtidskrifts-stödet. Antirasistiska Expo och feministiska Bang är två av de tidskrifter som kan påverkas.

För Expo kommer beslutet att innebära att Expo förlorar sin rätt att söka bidrag. Det säger Daniel Poohl, chefredaktör.

– Slutsatsen blir att alla dagstidningar, nyhetstidningar och kulturtidningar får söka stöd – alla utom samhällstidskrifterna som ställs utanför. Jag förstår inte det logiska i det, säger han.

I regeringens promemoria föreslås en ny definition av begreppet "kulturtidskrift”. Där står att fokus ska ligga vid kulturdebatt snarare än tillexempel ekonomisk eller social debatt.

–  De utesluter orden ”ekonomi” och ”social” utan att beskriva vad de menar med kulturdebatt. De vill hålla kulturbegreppet rent, men det är ofattbart att de inte vill ge sig in i debatten, säger Lawen Mohtadi, chefredaktör på Bang.

Ytterligare ett problem är att beslutet inte föregåtts av en diskussion mellan beslutsfattarna och aktörerna, tycker Lawen Mohtadi. Nu kvarstår den stora frågan om hur definitionen ska tillämpas.

– Jag har svårt att se att det här skulle leda till att vi måste lägga ner. Men det kommer märkas och kännas, säger Daniel Poohl.

Lawen Mohtadi:

Om det här innebär att de diskvalificerar viktiga tidsskrifter som Expo eller oss är det en katastrof.

Tror du att här innebär att ni förlorar ert stöd?

– Jag tror att vi fortfarande faller inom den här definitionen. Vi sysslar med kulturdebatt, och ekonomi och social debatt. Men var ska man dra gränsen mellan vad som är samhälle och vad som är kultur? frågar Lawen Mohtadi.

Kommer det här innebära att ni skriver mer om ”traditionell” kultur i Bang?

– Vi kommer inte lägga om på grund av myndigheternas definition.

Kristin Rehnqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt