Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

Justitiekanslern nobbar Avpixlat

Publicerad: 18 December 2013, 08:02
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:53

Justitiekanslern kommer inte att utreda huruvida Expressen brutit mot yttrandefriheten i samband med sin granskning av kommentatorerna på hatsajterna. Anledningen är att Avpixlat saknar utgivningsbevis.


Ämnen i artikeln:

AvpixlatExpressen

Det är efter artikeln med rubriken "Här är fler som hatar anonymt på Avpixlat" som en privatperson anmält Expressen till Justitiekanslern.

JK kommer dock inte att utreda huruvida Expressen gjort sig skyldiga till brott mot yttrandefriheten och källskyddet i samband med avpixlingen.

Anledningen är att Avpixlat – till skillnad från Expressen – saknar ansvarig utgivare. Därför skyddas sajten inte av vare sig tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen.

" Hemsidan http://avpixlat.info har alltså inget grundlagsskydd. Den som lämnar uppgifter för publicering till en sådan hemsida åtnjuter inte de rättigheter som tillkommer meddelare m.fl. enligt grundlagarna. Inte heller har Expressen röjt någon uppgiftslämnare till den tidningen genom den kritiserade publiceringen", skriver JK.

Expressen har också JK-anmälts för förtal i samband med samma artikel. Inte heller i det fallet kommer dock JK att inleda någon förundersökning.

Detta då då anmälan gjorts av en annan person än den som utpekas i artikeln.

Dante Thomsen


Ämnen i artikeln:

AvpixlatExpressen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev