Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Dagspress

Justitiekanslern nobbar Avpixlat

Justitiekanslern kommer inte att utreda huruvida Expressen brutit mot yttrandefriheten i samband med sin granskning av kommentatorerna på hatsajterna. Anledningen är att Avpixlat saknar utgivningsbevis.

Dante Thomsen


Publicerad: 18 December 2013, 08:02
Uppdaterad: 06 December 2015, 12:53

Ämnen i artikeln:

AvpixlatExpressen

Det är efter artikeln med rubriken "Här är fler som hatar anonymt på Avpixlat" som en privatperson anmält Expressen till Justitiekanslern.

JK kommer dock inte att utreda huruvida Expressen gjort sig skyldiga till brott mot yttrandefriheten och källskyddet i samband med avpixlingen.

Anledningen är att Avpixlat – till skillnad från Expressen – saknar ansvarig utgivare. Därför skyddas sajten inte av vare sig tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen.

" Hemsidan http://avpixlat.info har alltså inget grundlagsskydd. Den som lämnar uppgifter för publicering till en sådan hemsida åtnjuter inte de rättigheter som tillkommer meddelare m.fl. enligt grundlagarna. Inte heller har Expressen röjt någon uppgiftslämnare till den tidningen genom den kritiserade publiceringen", skriver JK.

Expressen har också JK-anmälts för förtal i samband med samma artikel. Inte heller i det fallet kommer dock JK att inleda någon förundersökning.

Detta då då anmälan gjorts av en annan person än den som utpekas i artikeln.

Ämnen i artikeln:

AvpixlatExpressen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.