Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Jurist: "Aftonbladets EU-kampanj kan vara olaglig"

Publicerad: 28 maj 2009, 08:38
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:35

Aftonbladets kampanj för att köpa röster till EU-valet kan vara olaglig. Det hävdar juristen Mårten Schultz.


I går drog Aftonbladet igång en kampanj för att lyfta intresset inför EU-valet. Varje dag delar tidningen ut 500 kronor till en väljare i ett försök att förmå dem att gå till valurnorna den 7 juni.

Kampanjen har mött kraftig kritik, från bland andra Kristdemokraternas toppkandidat Ella Bohlin, som på debattsajten Newsmill skriver "Att muta människor att rösta är inte seriöst. Aftonbladet väljer en strategi som både riskerar att förenkla och förlöjliga detta viktiga val".

Juristen Mårten Schultz skriver i ett inlägg på samma sajt att kampanjen kan vara olaglig.

Enligt lag är det straffbart att förvanska utgången av ett val, eller att "otillbörligen inverka på omröstningen", skriver han. Däremot är det inte säkert att kampanjen därmed är olaglig, till exempel är det tillåtet att hjälpa folk att ta sig till en vallkokal, skriver han.

Men den skulle kunna vara olaglig om Aftonbladet "skulle undvika att betala ut pengar när någon säger sig rösta på ett visst parti, t.ex. om pengarna dras in när det visar sig att femhundringen riskerade gå till en röst på Nationaldemokraterna, så kan det ligga annorlunda till", skriver Mårten Schultz.

Dessutom kallar statsvetaren Magnus Blomgren Aftonbladets kampanj för "skamlig" respektive "märklig".

Dagensmedia.se har utan framgång sökt Niklas Bodell och Jan Helin på Aftonbladet. På Newsmill skriver kollegan Lena Mellin:

"Att man skulle skämmas för att uppmana människor att utnyttja sin rösträtt tycker jag är ett argument som faller på sin egen orimlighet...Men humor kan som bekant vara svårt".

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.