Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Journalistklubbens rasande mejl till ledningen

Publicerad: 21 september 2012, 13:02
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:10

I ett mejl till flera höga chefer på Svenska Dagbladet och Schibsted går journalistklubben på tidningen till hårt angrepp mot ledningens senaste sparpaket.

Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSchibsted

DT

Dante Thomsen


Som dagensmedia.se berättat tidigare i dag är facket på Svenska Dagbladet mycket kritiskt till hur ledningen skött det sparpaket som först presenterades i augusti.

I dag skickade facket också ut ett protestmejl som bland annat addresserats till Schibsted Sveriges vd Raoul Grünthal och till tidningens chefredaktör Lena K Samuelsson.

Dagensmedia.se har tagit del av mejlet och kan nu publicera det i sin helhet:

" Trots att en över hundraårig förlust har vänts till vinst genomgår Svenska Dagbladet nu sitt tredje sparpaket på tre år. SvD som under de senaste åren har vunnit rader av priser för sin journalistik och form ska minska personalstyrkan med mer än 40 journalister som en lösning för att möta digitaliseringen. Journalisternas kompetens ifrågasätts, bland annat med hänvisning till ålder, samtidigt som företagets högsta ledning är intakt och fortsätter lyfta provocerande höga löner och bonusar.

Med ledningens brutala strategi monteras flera av SvD:s journalistiska styrkor ned. Sporten läggs ner, vilket i sig stympar tidningen, men detta leder också till att SvD inte längre med trovärdighet kan dela ut bragdmedaljen. Grafiken, Idagredaktionen och fotojournalistiken kommer att drabbas – tre av SVD:s honnörsområden – samtidigt som kulturen får kraftigt minskade resurser.

Att urholka produkten och varumärket för kortsiktiga kostnadsbesparingar riskerar våra framtida intäktsskällor och arbetstillfällen. De åtgärder som nu drivs igenom hotar hela papperstidningens existens och även finansieringen av de digitala framtidssatsningarna. Med god framförhållning och löpande kompetensutveckling hade dagens panikåtgärder kunnat undvikas. Ansvaret för detta vilar tungt på SvD:s ledning".

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev