Journalistklubben: ”En tuff dag för många”

2016-02-16 14:26 Madeleine Nilsson  
Personalen på Kompetens i Skåne drev förra året en kampanj mot otrygga jobb genom att bära röda t-shirts på jobbet.

Elva fastanställda och flera visstidsanställda berörs av nedläggningen av Kompetens i Skåne.

Tidigare idag kunde Dagens Media berätta att Sydsvenskans bemanningsbolag Kompetens i Skåne ska läggas ner under hösten. De anställda informerades vid ett möte efter lunch idag.

Totalt elva fastanställda berörs av nedläggningen, samt flera visstidsanställda.

– I grunden ser vi det som positivt att man slutar att använda bemanningsbolag, men det förutsätter också att arbetsgivaren tar sitt ansvar för medarbetarna även efter nedläggningen. Det är många som har jobbat länge och är oerhört kompetenta, säger Lovisa Höök, journalistklubbens ordförande vid KiS.

Vad är orsaken till nedläggningen?

– Huvudorsaken är att man inte längre har några externa kunder och när det bara handlar om intern vikarieförsörjning är det inte tillämpligt med bemanningsavtalet. Dessutom säger man att det är för få anställda för att bedriva verksamheten och det finns heller ingen extern efterfrågan på journalister.

Hur togs beskedet emot?

– Det väcker mycket oro, och mycket frågor om hur man påverkas. Det var en tuff dag för många.

Planen är att Kompetens i Skåne ska läggas ner under hösten.

– Nu är nästa steg att förhandla om nedläggningen och därefter om konsekvenser för medarbetarna. HD-Sydsvenskan kommer ju även i fortsättningen att ha behov av att fylla vakanser, men några löften om att gå över dit har ledningen inte givit, säger Lovisa Höök.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

ANNONS

Åsikter & debatt