Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Dagspress

Journalistförbundet skjuter skarpt mot Försvaret

I nära 40 år har Försvarsmakten granskats av det egna organet Värnpliktsnytt. Nu läggs tidningen ner vilket får Journalistförbundet att skaka på huvudet.

Henrik Widell


Publicerad: 19 Maj 2010, 09:18
Uppdaterad: 06 December 2015, 15:50

Ämnen i artikeln:

Svenska Journalistförbundet

– Det är ett trist och kontraproduktivt beslut, säger Agneta Lindblom Hulthén, ordförande för Journalistförbundet.

Riksdagen genomför i dag den formella omröstningen att lägga ner Värnpliktsnytt. Ett av skälen som har anförts är att när nu värnplikten avskaffas finns det heller inget behov av tidningen Värnpliktsnytt.

– Det är inte ett giltigt skäl, då får de väl döpa om tidningen till Soldatnytt eller något annat då. Jag tycker att den naturliga utgångspunkten för alla myndigheter borde vara att de ska välkomna granskning.

Ett principiellt skäl har också anförts, det att statliga myndigheter inte ska äga egna granskande organ, men inte heller det skälet anser Agneta Lindblom Hulthén vara fullgott.  

– Jag antar att man motiverar det resonemanget med att en jävsituation kan uppstå när granskarna ägs av den som ska granskas. Återigen kan man ju peka på Värnpliktsnytt som ett bevis på att det inte behöver vara så. Med klara regler och riktlinjer blir det inte ett problem.

Så varför vill då regeringen lägga ner Värnpliktsnytt?

– Ja, det som återstår är ju då att man inte gillar att bli granskad, och då har vi med ens ett demokratiskt problem. Värnpliktsnytt har granskat Försvarsmakten på heltid och det är en granskning som nu försvinner.  Jag har svårt att tro att en mer allmän redaktion kan fortsätta där Värnpliktsnytt nu slutar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.