Journalistförbundet protesterar mot Israel

2009-08-24 07:59  

I helgen skärpte Israels regering tonläget mot sin svenska motsvarighet.

Även premiärministern Benjamin Netanyahu och utrikesministern Avigdor Liberman kräver nu att svenska regeringen fördomer Aftonbladets publicering.

Den senare menade att regeringens ovilja att blanda sig i konflikten kunde jämföra med Sveriges passiva inställning under Andra Världskriget - ett uttalande som Jan Helin beskrev som "helt utan sans".

Den israeliska regimen har samtidigt börjat motarbeta tidningens medarbetare i Israel. Två av Aftonbladets journalister har fått veta att deras ansökan om pressackreditering kommer att försenas kraftigt.

– Vi kanske måste undersöka deras blodgrupper för att kontrollera om de är lämpliga som organdonatorer, sa en representant för den israeliska presstjänsten, enligt TT,

Detta har lett till att Journalistförbundet kommer att  lämna in en protest till den israeliska ambassaden i Stockholm.

– Om det nu är så att man tänker fullfölja någon slags kollektiv bestraffning av svenska journalister, genom att man inte ska få ackrediteringar eller inte släppas in i Israel, så kommer vi att protestera mot detta, säger förbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén, till Ekot.

Samtidigt uppmanar SvD-krönikören Roland Poirier Martinsson chefredaktören på Aftonbladet att "fundera över om det är förenligt med Aftonbladets självbild och publicistiska uppdrag att behålla Åsa Linderborg som kulturchef".

I helgen intervjudade dessutom israelisk radio sin förre Sverige-ambassadör Zvi Mazel, som gjort sig känd för att sabotera ett Israel-kritiskt konstverk på Historiska Muséet för fem år sedan.

– Det finns ingen pressfrihet i Sverige. Det är en illusion. 85 procent av tidningarna som ges ut i Sverige ägs av vänsterpartierna, särskilt av Socialdemokraterna och fackföreningarna. Allt sedan Olof Palmes tid på 60-talet har de kommit med oupphörliga attacker, sa han då, enligt TV4.

Martin Schori

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt