Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Journalisternas kritik mot Zlatan inför ödesmatchen ikväll

Publicerad: 19 November 2013, 13:56
Uppdaterad: 15 November 2016, 09:13

Inför kvällens ödesmatch får lagkapten Zlatan Ibrahimovic hård kritik för sitt sätt att hantera medierna. Men landslagets presschef Niklas Bodell håller inte med.


Ämnen i artikeln:

Zlatan IbrahimovicAftonbladet

Efter Sveriges förlust mot Portugal i fredags kritiserades Zlatan Ibrahimovic av såväl Sportbladets Robert Laul som DN:s Johan Esk.

Anledningen var att Zlatan Ibrahimovic inte gav några intervjuer i den mixade zonen efter matchen.

" Sveriges lagkapten, han som har till uppgift att prata med medierna, gjorde TV, sedan klev han rakt förbi all skrivande press och Sveriges Radio. Jag tycker inte att det finns något att diskutera här, det är bara att konstatera att det är för dåligt av Zlatan. Men det är väl inte lika kul att prata när man har gått mållös från planen och förlorat", skriver Robert Laul i sin blogg.

Istället valde Zlatan Ibrahimovic att skicka ut ett par citat via sin kritiserade app, enligt Robert Laul.

" Det är synd att det inte finns någon ledare med lite pondus i landslaget som vågar ta den fajten med honom. Men det är klart, då får de mörka blicken, då blir det inga biljetter till PSG:s matcher i Champions League", skriver han.

Johan Esk är inne på en liknande linje:

" Före bortamatchen pratade han om schack, efteråt sade han inte mycket, inför avgörandet säger han ingenting. Det är naturligtvis för lite. I de styrda mediernas tillvaro kommunicerar han bara via sin app – och i en intervju på förbundets hemsida. Den verkar vara förproducerad och det enda intressanta är en faktaruta där Zlatan ska ta ut en del favoriter", skriver han.

Men landslagets presschef Niklas Bodell håller inte med om kritiken. Han påpekar också att Zlatan bland annat gav Expressen en intervju.

– Det finns ett enkelt svar på det här och det är att den mixade zonen var så dåligt arrangerad att Zlatan helt enkelt inte förstod var de svenska journaisterna var positionerade. Han trodde att han var klar. Det får faktiskt de portugisiska arrangörerna ta på sig, säger han till Dagens Media.

Att Zlatan bara vill kommunicera via sin app tillbakavisar han också.

– Appen ersätter inte på något vis hans ordinarie medieaktiviteter, tvärtom, den utökar snarare, vilket ju är bara är bra för medierna. Det är av precis samma anledning som att vi uppmuntrar alla spelare att använda sociala medier. Zlatan är mycket väl medveten om sitt ansvar och han gör minst lika mycket media nu som innan appen, säger han och fortsätter:

– Sedan är det klart att fotboll är en känslosport och efter en förlust är man kanske inte världens mest pratglada kille. Det märks direkt på en vinnarskalle som Zlatan.

Har ingen pondus att säga emot Zlatan som Robert Laul påstår?

– Det där är ju inte sant. Zlatan är mycket väl medveten om sin roll och sitt ansvar som lagkapten och det gäller även medierelationer. Det är ingen ”fajt”, som Laul tydligen kallar det, man ens behöver ta. Det är också en diskussion som är ständigt levande i landslaget. Jag håller inte alls med om den här kritiken.

Hur är stämningen inför kvällens match?

– Den är fantastisk. Alla förstår att vi har en bra chans att klara det här och ta oss till VM. Och det är en chans som vi verkligen ska ta.

Tidigare har även landslagschefen Lasse Richt kommenterat kritiken. Han tycker inte att Zlatan Ibrahimovic har ett större ansvar att prata med medierna på grund av att han är lagkapten.

– Nej, vi vill ju att han som lagkapten gör så mycket som möjligt men det är inget som vi kan bestämma. Så fungerar det inte med någon lagkapten. Du kan nog fråga vem du vill i världen så är det ingen skillnad. Det är individer och man har olika dagar. Och jag tycker att han står upp för svensk fotboll på ett mycket bra sätt, säger han till Expressen.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.