Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Journalisternas kritik: "Hoppas att Zlatan får tydligare direktiv"

Publicerad: 14 Oktober 2013, 11:43
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:31

Istället för att svara på frågor från journalisterna efter fredagens landskamp hänvisade Zlatan Ibrahimovic till sin nya app. Flera sportjournalister kräver nu att fotbollförbundet sätter ner foten.


Zlatan Ibrahimovics konfliktfyllda förhållande till journalister är känt sedan länge. I veckan lanserade fotbollsstjärnan en egen app – för att kunna prata direkt till sina fans.

Efter att bara ha svarat kortfattat på journalisternas frågor efter fredagens match mot Österrike och istället marknadsfört sin app riktas skarp kritik, från flera sportjournalister, mot lagkaptenen och fotbollförbundet.

– När han är i förbundsverksamhet måste han uttala sig i förbundets kanaler, han kan inte passera förbi den mixade zonen och inte svara på frågor och säga att vi får svar i appen. Det känns inte tillfredsställande, säger Mattias Balkander, sportjournalist på Göteborgs-Posten till Dagens Media.

Han menar att fotbollsförbundet måste skapa ett regelverk för hur de ska hantera Zlatans app.

– Jag har bevakat Zlatan när han inte talade alls med pressen så jag har upplevt värre, men om det hade varit Tobias Hysén som hade vägrat uttala sig tror jag att han hade fått en reprimand. Jag hoppas att Zlatan får tydligare direktiv.

Att Zlatan nu själv kan styra vilken information som kommer ut tror Mattias Balkander får konsekvenser.

– Trenden är att ta makten över informationen. Zlatan är Sveriges mest omskrivna person så hans app kommer få trafik och de som ligger bakom kommer tjäna pengar. Zlatan sa själv på presskonferensen att han inte var ute efter att konkurrera ut kvällstidningarna, men vi kommer tvingas hänvisa till det som skrivs och sägs i appen.

Robert Laul, sportjournalist på Aftonbladet kritiserar också tilltaget.

– Min kritik ligger i att han startar en egen mediekanal som omöjliggör följdfrågor. Det blir en konstig situation och det som gäller för en får gälla för alla. Jag tror inte att fotbollförbundet vill ha det så här. De måste komma fram till en policy. Nästa steg är att de kommunicerar hur de ser på det här och tar ställning, det blir de tvungna att göra, säger han till Dagens Media.

Appen i sig är Robert Laul däremot inte negativ till.

– Att det kommer ut bilder från omklädningsrum är ju positivt, desto mer info desto roligare för oss journalister och för fotbollsfansen. Själva grundgrejen tycker jag inte att man ska fördöma, men det är viktigt att han inte hänvisar till sin app i den mixade zonen, som är det område som finns för oss att ställa frågor.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.