Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Journalister tvingas jobba med DN:s 150-årsjubileum

Publicerad: 30 augusti 2013, 07:14
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:36

De är rutinerade reportrar och redigerare. Nu ska de tvingas acceptera att jobba med DN:s 150-årsjubileum – eller sägas upp, kan Dagens Media avslöja.


Ämnen i artikeln:

BonnierPeter WolodarskiDNDagens Nyheter

En gång var de viktiga medarbetare på Dagens Nyheters olika redaktioner. Nu har tolv anställda i 40-50 årsåldern blivit övertaliga och inte längre behövda.

I flera fall handlar det om, för läsarna, välkända namn på tidningen.

Dagens Media har i flera artiklar berättat om att DN-medarbetare uppfattar att ledningen använder sig av omplaceringsskyldigheten i LAS för att "göra sig av" med de tolv anställda på tidningen.

Då de har många anställningsår bakom sig skyddas de av turordningsreglerna i LAS.

Nu har de istället erbjudits nya tjänster av DN:s hr-chef Henrik Fontin.

– Det är ett väldigt fult sätt att kringå LAS, säger en källa.

Såväl fack som ledning har valt att lägga locket på. Henrik Fontin säger till Dagens Media:

– Vi är mitt under pågående interna förhandlingar och vill inte kommentera någonting, för att inte äventyra diskussionen.

Inte heller Peter Wolodarski, chefredaktör på DN, vill kommentera förhandlingarna.

I dag kan Dagens Media dock berätta vad de som accepterar erbjudandet ska jobba med. I en lokal långt från sina kollegor i DN-skrapan ska de arbeta med Dagens Nyheters stundande 150-årsjubileum.

– Det är en sådan satanisk ironi, man baxnar ju när man hör det. Och varför ska de sitta ute på stan som i något slags Gulag och inte ha kontakt med sin arbetsplats, säger en källa med insyn när hen ska beskriva situationen.

Enligt källan är syftet att de anställda själva ska välja att säga upp sig.

– Ja absolut, det är hittepåtjänster. De ska klippas bort från kroppen Dagens Nyheter. Det är otroligt smärtsamt. Folk är ledsna och oroliga och ingen vet vem som kommer drabbas härnäst. Det är mycket sorg.

För Dagens Media berättar en av de tolv att hen blev inkallad till ett möte med bland annat hr-chefen Henrik Fontin och där blev informerad om sin nya tjänst.

– Då visste jag att klockan är slagen.

Enligt uppgift anses ett nej eller ett allt för länge dröjande svar vara skäl för uppsägning.

Har du bestämt dig för vad du ska svara?

– Jag kommer att tacka ja. Jag önskar att jag hade råd att tacka nej men det går inte så jag ska försöka kämpa så länge det bara går. Vill de bli av med mig får det lov att kosta lite. Sådant här är ju alltid obehagligt men nu är det verkligen extra obehagligt, säger hen och fortsätter:

– Förut har ledningen sagt att de uppsagda saknar kompetens, nu ligger det något annat till grund som vi inte får reda på.

Hur mår du efter det här beskedet?

– Jag är jävligt arg. Många är ledsna och chockade. Det är en mix. Det går liksom inte att förstå, det är inte så här det brukar gå till. Det är bortom anständighetens gräns.

Enligt uppgift till Dagens Media kommer de som tackar ja till sina nya tjänster att ha samma lön som tidigare.

LÄS ÄVEN:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.