tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Journalister polisanmäls – men Försvaret är nöjda med mediernas bevakning

Publicerad: 22 oktober 2014, 06:47
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:25

Försvarsmakten polisanmäler reportrar för intrång på skyddsobjekt.

Ämnen i artikeln:

Försvarsmakten

YL

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


I går ska journalister från en dagstidning har gjort intrång på örlogshamnen i Berga. Enligt Försvarmakten blev reportrarna upptäckta av vaktpersonal när de från sin båt fotograferade in på området.

Händelsen har nu polisanmälts och journalisternas minneskort till kameran togs i beslag och överlämnades till militärpolis.

Philip Simon, presschef på Försvarsmakten, tycker dock att medierna generellt har skött sig bra i bevakningen av ubåtsjakten.

– Det är ett enormt intresse för det som sker, men medierna har skött sig oerhört professionellt och varit lyhörda för den problematik som finns i och med att vi inte kan säga så mycket. Sen blir det alltid friktioner, men de har skött sig väldigt bra, säger han till Dagens Media.

Tycker ni att det har varit mycket sakfel i media?

– Det blir alltid vilda spekulationer, det blir så när vi inte kan säga så jättemycket, eftersom det är en pågående operation och det finns operationssekretess. Det kommer tips och spekuleras, men det är helt naturligt och inget som ska kritiseras. Vi får försöka anpassa oss till det.

Hur har trycket på er informationsavdelning varit under de här dagarna?

– Det har varit enormt, det är dygnet runt. I går hade vi över 200 samtal, i förrgår 198 – och då räknar jag inte med mina och pressekreterarens mobilsamtal. Det kommer över hundra mejl om dagen med tips och förfrågningar och sedan i fredags har vi haft presskonferens varje dag, förutom i måndags.

I kväll klockan 18.00 är det dags för nästa presskonferens. Också intresset från utländska medier har varit stort, enligt Philip Simon.

– Det här är det största intresset vi sett från utländsk media. Norsk media och finsk media har varit här och de ringer från England och USA, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev