Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Journalisten och Global Bar Magazine gör sampublicering

Publicerad: 20 augusti 2020, 10:33

”För vår del är detta helt oproblematiskt”, säger Journalistens chefredaktör Helena Giertta.

Foto: Tor Johnsson/Journalisten

Journalisten och Global Bar Magazine sampublicerade i går en artikel om hur en svensk fotograf hölls kvar på en flygplats i Belarus.


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


En svensk fotograf, som rapporterade från protesterna i Belarus, blev i dagarna utplockad och förhörd i samband med en passkontroll på flygplatsen i Minsk. Därefter fick journalisten lämna landet.

Incidenten uppmärksammades i går i tidningen Journalisten. I slutet av artikeln finns en fotnot där det står att artikeln är publicerad i samarbete med Global Bar Magazine, där skribenten David Isaksson är ansvarig utgivare.

– David Isaksson är krönikör hos oss sedan länge. Så på så sätt har vi haft ett långvarigt samarbete. Men Global Bar Magazine är relativt nytt som magasin, säger Helena Giertta, chefredaktör och ansvarig utgivare för Journalisten.

David Isaksson har också startat – och är chef för – kommunikationsbyrån Global Reporting, som bland annat har kunder som FOJO, Regeringskansliet, Naturvårdsverket och Sida. Global Reporting har å sin sida startat Global Bar, som är en mötesplats för samtal kring globala frågor.

Det nu aktuella samarbetet innebär att artikeln både publiceras i Journalisten och i Global Bar Magazine.

– För vår del är detta helt oproblematiskt. Vi rapporterar om något som en av våra kolleger som råkat ut för – och det som sker i Belarus är en otroligt viktigt nyhetshändelse, säger Helena Giertta och fortsätter:

– Så när vi fick den här möjligheten tvekade vi inte. Vi har också högt förtroende för David Isaksson och Global Bar.

Vad ingår i det här samarbetet? Hur långt sträcker det sig?

– I det här fallet är det bara den här artikeln och en sampublicering. Men vi har en god ton med varandra så jag hoppas att vi kan fortsätta det här samarbetet på ett eller annat sätt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev