Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Journalistavtal klart för dagspress

Publicerad: 11 Juni 2013, 07:15
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:43

Journalistförbundet och Medieföretagen har tecknat nytt avtal på dagspressområdet.


Ämnen i artikeln:

MedieföretagenJournalistförbundet

Sedan journalistavtalet gick ut 31 mars 2013 har förhandlingarna pågått kring nya avtal för de fem områdena dagspress, tidskrift, etermedier, public service samt bemanning.

Förhandlingen havererade dock då Medieföretagen ville förhandla varje avtalsområde var för sig. Något som Journalistförbundet motsade sig.

I dag har parterna enats om ett nytt avtal för dagspressområdet. Avtalet innehåller bland annat en ny löneprocess, höjd individgaranti och sex månaders löneutfyllnad till föräldralediga.

Löneavtalet är på 6,8 procent och avtalsperioden är 36 månader.

– Löneavtalet är ett golv och den nya löneprocessen ger klubbarna möjligheter att få ut mer i lokala löneförhandlingar, framför allt det andra och tredje året, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet i ett pressmeddelande.

Avtalsförhandlingarna för tidskrift, kommersiella etermedier, public service och samt bemanningsavtalet fortsätter.

– Avtalsförhandlingarna med Medieföretagen är konstruktiva och vi har en samsyn i många övergripande frågor. Min förhoppning är att vi ska kunna underteckna avtal på fler områden relativt snart, säger Jonas Nordling.

Helen Preutz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.