Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Journalist på VA arresterad i Kongo

Publicerad: 17 Februari 2011, 11:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:21

Veckans Affärers reporter Emanuel Sidea blev tillsammans med fotografen Joachim Lundgren arresterade under en reportageresa i Kongo-Kinshasa.


Ämnen i artikeln:

Veckans Affärer

Det var i Lubumbashi, den största staden i den råvarurika regionen Katanga, som de två journalisterna greps.

– Vi besökte att antal råvaruföretag i Katanga-provinsen och på ett ställe råkade en säkerhetspolis arbeta. Han såg det hela som ett tillfälle att tjäna en slant genom att arrestera oss, säger Emanuel Sidea.

Journalisterna sattes i husarrest där de också blev mordhotade av polisen. Misstankarna gällde spioneri. Samtidigt anklagades de för att sakna tillstånd.

– Jag har förstått att detta är vardagsmat för företag som försöker etablera sig i regionen. Kongo-Kinshasa är världens svåraste land att driva företag i och det är genom mutor och godtyckliga avgifter som statligt anställda försörjer sig.

Efter mycket om och men valde polisen att släppa journalisterna.

– De insåg att de försatt sig i ett väldigt prekärt läge då vi hade en inbjudan av den svenska ambassadören i Kinshasa, säger Emanuel Sidea.

Emanuel Sidea och Joachim Lundgren är nu hemma i Sverige.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Veckans Affärer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.