Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Johan T Lindwall: ”Full rulle – två dygn på raken”

Publicerad: 5 mars 2016, 09:00
Uppdaterad: 7 mars 2016, 07:54

På bild: Johan T Lindwall med sin bok "Prinsessan och mamman" på Bokmässan i Göteborg, 2012.

Expressens hovreporter Johan T Lindwall berättar varför han inte firar födseln av prins Oscar – och hur han ser på konkurrensen.


Johan T Lindwall, hovreporter på Expressen, har under två decennier levt med att rapportera om kungafamilijen.

Han började sin karriär på Se&Hör – där han fick jobb efter att ha scoopat med Richard Geres nakenbad med en ung svenska i Båstad 1995. Bilden såldes till 43 länder och enligt en artikel i Journalisten från 1999 tjänade Johan T Lindwall tillräckligt med pengar för att kunna köpa en lägenhet.

Nyfödde prins Oscar har inneburit en intensiv vecka för Johan T Lindwall.

Hur firade du prins Oscars ankomst?

Kunglig födsel är en stor sak för mig att bevaka. Jag firade inte utan jag jobbade då. Hela den här perioden har varit full rulle, två dygn på raken. Det är det alltid när sådana här saker inträffar och det tar mycket kraft. Nu har jag fått vara med och rapportera om många kungliga födslar, från den äldsta, Estelle, till lilla Oscar.

Vad var din spontana reaktion när du fick höra att det var en pojke?

– Jag tycker det är kul att de fick en pojke nu eftersom det blev en tjej förra gången. Huvudsaken är att allt gick bra för Victoria. Jag såg ju på Daniel att han var tagen, nästan mer tagen än när Estelle kom till världen. Jag har själv tre barn och vet att en bra förlossning inte är någon självklarhet, det tar på en fysiskt och psykiskt och kan vara en riktig pers.

Såg du vem det var som jublande ”JAAA!!” Under pressmötet på sjukhuset?

– Ja, haha, jag känner igen han sen tidigare då han följt Kungafamiljen som fotograf i många år.

Hur tycker du att bevakningen av kungahuset ser ut idag?

– Till skillnad från andra tidningar som vid dop och bröllop tar in ett antal reportrar för just det tillfället så har vi på Expressen istället ett jämt flöde. Vi har alltid har en reporter som granskar ekonomin och andra saker inom det svenska kungahuset, vilket är jag.  

Går det att jämföra svensk media med hur andra länder väljer att framhäva monarken?

– Nej det tycker jag inte, vi har ett väldigt bra pressetiskt klimat i Sverige när det kommer till kungahuset, vilket jag vet att kungafamiljen uppskattar. Jag har inte sett några övertramp i svensk media över huvud taget. Man ska vara väldigt noggrann med att skilja Sverige med resten av Europa.  

Vad har du för gränser när det kommer till din egen pressetik?

– Jag gör avvägningar varje dag i mitt jobb där allt i slutändan handlar om vad ansvarig utgivare beslutar sig för. I det här fallet Thomas Mattsson.

Om vi lämnar kungafamiljen och fokuserar på helgen. Vad ska du hitta på?

– I helgen så ska jag ta emot min familj på Stockholm Central som kommer tillbaka från sportlovet där jag egentligen skulle varit med och sett mina tre barn tävla i slalom. Men jag blev kvar i Stockholm. Så nu har jag lovat dem att bjuda på middag hemma, där de ska få berätta allt för pappa.

Johanna Holmgren

johanna.holmgren@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.