Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Johan Järvestad vinner årets Klara Lindh-stipendium för att ha "granskat granskarna".

Publicerad: 30 mars 2015, 11:29
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:07

Efter ett nyhetstips började Johan Järvestad granska rapporteringen kring en familj där föräldrarna pekades ut som alkoholister. För granskningen får han årets Klara Lindh-stipendium.


Ämnen i artikeln:

SVTGefle Dagblad

Johan Järvestad på Gefle Dagblad får årets Klara Lindh-stipendium på 50 000 kronor. Reportaget handlade om ett familjehem där föräldrar i Gävleborg som i SVT felaktigt hängdes ut som alkoholister.

– Jag fick ett tips och ju mer jag började gräva i det, ju mer insåg jag att det inte stämde. De blev uthängda felaktigt och det innebar stora konsekvenser för familjen, säger Johan Järvestad till Dagens Media och fortsätter:

– De här anklagelserna började under våren 2013 och mitt reportage kom hösten 2014. Under ett och ett halvt år har den här familjen haft det här hängande över sig. Det har betytt mycket för dem att det här har kommit ut.

Enligt Johan Järvestad har SVT trots reportaget inte backat från sina publiceringar.

– Jag gjorde en ansvarsintervju med Nina Funke, ansvarig utgivare på SVT Gävledala, och hon tog på sig att vissa uppgifter i deras rapportering inte var korrekta men hon försvarade ändå publiceringen.

Juryns motivering lyder:

"Vem granskar granskarna? Gefle Dagblads reporter Johan Järvestad tog sig målmedvetet an ett fall där ansvarstagande människor i Gävleborg hängdes ut som oansvariga i lokala medier och i riksmedier. I ett engagerat berättande med digitalt fokus och journalistiskt djup påvisade han konsekvenserna av en felaktig rapportering i ett familjehemsärende.  Barn i familjehemmet fråntogs sin trygghet och flyttades runt. Familjehemsföräldrarnas vardag slogs sönder då de felaktigt utpekades som alkoholister och ryktet blev till fakta i medierapporteringen. Genom Järvestads granskning tvingades ”granskarna” öppet redovisa sina brister och felaktigheter vilket gav den lilla människan chansen till upprättelse."

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTGefle Dagblad

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.