Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Johan Hilton om att ta över GP:s kulturredaktion

Publicerad: 23 november 2022, 08:54

Författaren och kulturjournalisten Johan Hilton är ny kulturchef på Stampen-ägda Göteborgs-Posten.

Foto: Måns Langhjelm/Viktor Gårdsäter

DN:s Johan Hilton blir ny kulturchef på Göteborgs-Posten efter Björn Werner.

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-PostenToppnyheter eftermiddag

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Kulturjournalisten Johan Hilton har utsetts till kulturchef för Göteborgs-Posten. Han tillträder under våren.

– Det känns jätteroligt på alla plan. Det har varit väldigt spännande att följa GP, inte minst på sista tiden, med deras stora satsningar och pigga journalistik. Och det känns som att det tidningshuset just nu är elektriskt så jag har verkligen höga förhoppningar, säger han till Dagens Media.

Det var i september som det stod klart att den tidigare kulturchefen Björn Werner har valt att lämna sitt uppdrag för att komma närmare familjen i Stockholm. Det efter fem år på sin post. Kort efter att han meddelat sin avgång meddelade Svenska Dagbladet att Björn Werner ansluter till SvD Kultur.

Johan Hilton arbetar sedan 2016 på Dagens Nyheters kulturdel. Innan han kom till tidningen arbetade han bland annat som biträdande kulturchef samt litteratur- och teaterredaktör på Expressen. Vana radiolyssnare känner också igen Johan Hiltons röst från etern där han programlett för Sveriges Radio. Men nu efterträder han alltså Björn Werner i rollen som kulturchef för Stampen-ägda Göteborgs-Posten.

Vad var det som framför allt fick dig att tacka ja till detta uppdrag?

– En kombination av att jag tycker att GP länge har haft en mycket fin kulturredaktion med en vital kulturkritik, men också spännande och oväntade perspektiv och infallsvinklar. Något som Björn Werner har odlat bra under tid som kulturchef, säger han och fortsätter:

– Sedan har jag som utflyttad göteborgare, fast boråsare från grunden, längtat tillbaka väldigt länge.

Hur vill du utveckla GP:s kultursida framåt? Vilken position ska GP:s kultur ta?

– Jag vill vara försiktig med att lova för mycket för då ser det alltid så dystert ut i efterhand. Men jag vet vad det är jag vill förvalta, nämligen den stolta traditionen av en stark kulturkritik. Jag tycker också att det ska bli väldigt roligt att ge mig in i den spännvidd som GP har. Och så hoppas jag kunna föra in lite internationella namn, och undersöka hur vi hittar nya läsare och skribenter.

Men även om Johan Hilton ser fram emot sitt nya jobb så är det inte utan känslor han lämnar Dagens Nyheter.

– Det ska som sagt bli jätteroligt att komma till Göteborg, men det är dubbla känslor i dag för jag har trivts så oerhört bra på DN:s kulturredaktion. Det är en oerhört varm och trevig plats med fantastiska kolleger som jag verkligen kommer att sakna.

LÄS OCKSÅ: GP:s digitala läsaraffär växer – chefredaktören om satsningarna det öppnar för

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev