torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Johan Hansson om minskande vinsten för Stampen: ”Inga planer på att säga upp journalister”

Publicerad: 9 februari 2023, 06:45

Stampen Medias vd Johan Hansson säger att avslutningen på 2022 var utmanande.

Foto: Björn Larsson Rosvall/Linnéa Kihlström

UPPDATERAD. Stampen Media redovisar ett försämrat resultat för 2022. Under årets sista kvartal minskar vinsten med hela 58 procent: ”Jag tror och hoppas att det blir en inte alltför lång nedgång”

Ämnen i artikeln:

StampenJohan HanssonToppnyheter eftermiddag

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Stampen Media når under 2022 en omsättning på 1,380 miljoner kronor, vilket är oförändrat jämfört med 2021. De totala annonsintäkterna minskar med 4 procent till 407 miljoner kronor, på grund av fallande annonsintäkter i print. De digitala annonsintäkterna ökar däremot med 11 procent till 128 miljoner kronor.

Upplageintäkterna ökar med 1 procent till 709 miljoner kronor. Printintäkterna minskar med 3 procent till 532 miljoner kronor, medan de digitala upplageintäkterna ökar med 17 procent till 178 miljoner kronor.

Rörelseresultatet (EBITDA) landar på 130 miljoner kronor för helåret, vilket är ett tapp på 28 procent.

Stampen Media hade en tuff avslutning på 2022 – i Q4 faller vinsten med hela 58 procent till 34 miljoner kronor.

– Avslutningen på året var utmanande med en tuff annonsmarknad samtidigt som kostnaderna för distribution och tryck var fortsatt höga. Vi sjösatte ett flertal långsiktiga satsningar med två nya titlar i Mark och Härryda, uppköp av Melleruds Nyheter samt etablering av GP i Borås som också drev ökade kostnader i kvartalet, säger Johan Hansson, vd för Stampen Media, i ett pressmeddelande.

För Dagens Media utvecklar han resonemanget.

– Alla ovan är långsiktiga satsningar och investeringar vi gör för att stärka vår position i Västsverige över tid. Konjukturcykler går upp och ner. Vi ser att dessa över tid kommer att stärka hela Stampen Media och bidra till vårt resultat över tid.

När räknar ni med att ni dessa satsningar gör ett positivt resultat på sista raden?

– När det gäller Melleruds Nyheter så bidrar de redan positivt till resultatet. GP i Borås ser vi som något som både stärker oss i Borås och även bidrar till hela GP inom en ganska snar framtid. När det gäller satsningarna i Mark och Härryda så får man se det på några års sikt. Här ser vi också möjligheter att paketera dessa med GP i ett prenumerationspaket.

Tror du att annonsmarknaden blir värre innan den blir bättre igen?

– Jag tror och hoppas att det blir en inte alltför lång nedgång. Det finns vissa indikationer på att det ser lite stabilare ut framåt. Men det är ju givetvis beroende av omvärldsfaktorer som är väldigt svåra att förutsäga såsom kriget i Ukraina, räntor, inflation med mera.

Hur ser du på utvecklingen av papperspriserna och dess betydelse för resultatet?

– Papperspriserna verkar ha stabiliserat sig lite men på en betydligt högre nivå än för några år sedan. Jag ser väl framför mig att de över tid bör komma ner något. Det har självklart en påverkan på resultatet. Vi såg att jämfört med 2021 så påverkade det oss negativt med cirka 18 miljoner kronor i 2022.

Ni har tidigare pratat om att se över utgivningsfrekvensen. Kommer det arbetet påskyndas av resultatet? Finns det några konkreta beslut tagna?

– Ja, vi är i ett tidigt skede att se över utgivningsfrekvensen. Inga beslut är fattade runt detta. Det som framförallt driver på denna omställning är ju den accelererande digitaliseringen. Vi har ett antal titlar som närmar sig 60 procent digitala prenumeranter.

Som Dagens Media tidigare har rapporterat har Stampen aviserat ett sparpaket som innebär att 25 tjänster försvinner från mediehuset. Sedan tidigare har det varit känt att säljorganisationen kommer att påverkas.

Har ni tagit beslut om vilka andra delar av verksamheten som kommer påverkas ännu? 

– Prenumerations och marknadsavdelningen påverkas med 6 tjänster. När det gäller det frivilliga avgångserbjudandet så är det 12 tjänster. Dessa tjänster finns i alla delar av verksamheten.

Kan ni idag vara säkra på att inga journalistjobb kommer att försvinna?

– I det frivilliga avgångserbjudandet finns det journalister som tackat ja till erbjudandet.  För övrigt finns det inga planer på att säga upp några journalister i nuläget. Men kan jag naturligtvis inte garantera hur framtiden och ekonomin utvecklar sig.

 

Resultatet för Stampen Media i Q4 2022, samt helåret.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev