Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

JO: Polisen ljög för Aftonbladet om Ola Lindholms provsvar

Publicerad: 16 Mars 2012, 09:47
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:29

Polisen lämnade ut felaktiga uppgifter om Ola Lindholms provsvar. Det anser Justitieombudsmannen, som därmed går på Aftonbladets linje.


Ämnen i artikeln:

KamratpostenPolisenOla LindholmAftonbladet

Det var i maj förra året som Aftonbladets reporter vände sig till Västerortpolisens talesperson för att få svar på om Ola Lindholms provsvar var klara.

Presstalesmannen förnekade då att provsvaren var klara – vilket var en lögn enligt Aftonbladet, som fått uppgifterna bekräftade av anonyma källor.

Efter att ha blivit snuvade på uppgifterna valde Aftonbladet att anmäla polisen till Justitieombudsmannen – som nu alltså går på tidningens linje.

Både polisen och den talesperson som kom med de felaktiga uppgifterna kritiseras av JO.

"Att lämna ett felaktigt besked i en fråga som rör den grundlagsfästa rätten att ta del av allmänna handlingar är allvarligt, inte minst om det lämnas av någon som har till uppgift att för myndighetens räkning besvara just sådana frågor", skriver JO.

Ola Lindholm, som tidigare arbetade som programledare och chefredaktör för barntidningen Kamratposten, greps misstänkt för narkotikabrott i april förra året.

Han har hela tiden hävdat sin oskuld, men fälldes i tingsrätten.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.