onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

JK utreder inte Guillou-krönika

Publicerad: 19 juli 2011, 14:40
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:04

Det var i en krönika som Jan Guillou påstod att mordutredaren Seppo Penttinen fabricerat bevismaterial. Nu lägger JK ned ärendet.

Ämnen i artikeln:

Jan GuillouAftonbladet

DT

Dante Thomsen


Det var den 10 april i år som Jan Guillou skrev krönikan "Skurkarna går fria i Quickskandalen".

I krönikan kritiserar Jan Guillou bland annat mordutredaren Seppo Penttinen och skriver:

"Det är inte heller polisen Seppo Penttinen som åkt fast. Han har visserligen fabricerat bevismaterial och ljugit inför rätta. Men överheten har låtit honom löpa".

Seppo Penttinen å sin sida ansåg att påståendet innebär att han beskylls för mened och grovt tjänstefel. Beskyllningar som "helt saknar grund".

Därför anmälde han Jan Guillou till JK.

"Att som polis bli anklagad för grova brott i tjänsten är givetvis ytterst allvarligt och till stort men för mig i mitt arbete. Uppgifterna är självklart ägnade att utsätta mig för annans missaktning", skriver Seppo Penttinen till JK.

Han hänvisar också till ett fall när JK – på eget initiativ – åtalade Expressen efter att den publicerat felaktiga uppgifter om att skådespelaren Mikael Persbrandt lagts in för behandling av alkoholproblem.

Men nu har JK alltså beslutat att inte utreda ärendet. Anledningen är att anmälan måste riktas mot ansvarige utgivare snarare än Jan Guillou.

"För det fall anmälan ska uppfattas som riktad även mot tidningens ansvarige utgivare ska följande sägas", skriver JK.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev