fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

JK tar inte upp Stoppa pressarnas anmälan mot Aftonbladet

Publicerad: 9 juli 2021, 12:48

JK:s beslut innebär att Stoppa pressarnas publisher Daniel Nyhlén – om han vill gå vidare – själv måste väcka enskilt åtal.

För en månad sedan anmälde Stoppa Pressarna Aftonbladet för förtal. Men justitiekanslern (JK) kommer inte att väcka åtal mot tidningens publisher Lena K Samuelsson.

Ämnen i artikeln:

Daniel NyhlénStoppa PressarnaAftonbladetLena K Samuelsson

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det var i början av juni som Aftonbladet publicerade en granskning av arbetsmetoderna på kändissajten Stoppa pressarna samt dess utgivare Daniel Nyhlén. Stoppa Pressarna, som står utanför det medieetiska systemet, har många gånger fått kritik för sina publiceringar av integritetskänsliga uppgifter. Nu senast av journalisten Patrick Ekwall som också är en av dem som uttalar sig i Aftonbladets artikel.

Efter publiceringen anmäldes Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson av Daniel Nyhlén för förtal alternativt grovt förtal till justitiekanslern (JK). Anledningen var, enligt ett pressmeddelande, att Daniel Nyhlén utmålats ”som kriminell” samt ”satts i samband med jihadterrorister och Drottninggatan-terroristen Rakhmat Akilov”.

Men nu står det klart att fallet inte kommer att tas upp. Det framgår av ett beslut som fattades av JK den 7 juli, där följande går att läsa:

”Uppgifterna i anmälan ger inte underlag för bedömningen att åtal är påkallat från allmän synpunkt. Förundersökning ska därför inte inledas.”

Det betyder att Daniel Nyhlén – om han vill gå vidare – själv måste väcka enskilt åtal.

Förra hösten rapporterade Dagens Media att Stoppa pressarna, som länge saknat utgivningsbevis, skaffat sig ett. Det var också först då som Daniel Nyhlén registrerades som ansvarig utgivare.

Intressant i sammanhanget är också att Stoppa pressarna just nu själv är föremål för JK:s utredning. Det på grund av en artikel i Lambertz-fallet som kan utgöra förtal.

Dagens Media har sökt Stoppa pressarnas publisher Daniel Nyhlén.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev